דלג לתוכן

איך מתנהגים אנשים מתרבויות שונות במגוון סיטואציות? ראיונות רחוב אקראיים מגלים


הפקה קלילה ומשעשעת מספקת הצצה אל הלך הרוח החברתי בארצות שונות


בועז מזרחי | 16 אוגוסט, 2017

כמובן, כמובן שאי אפשר להסיק על תרבות שלמה מריאיון אקראי עם אדם בודד ברחוב. ובכל זאת, כאשר בן לתרבות זרה פותח בפנינו את הדלת לעולם שממנו הוא מגיע, שווה להאזין – ולכל הפחות מעניין לשמוע מה יש לו לומר. כיוון שתרבות שלמה היא סך כל חבריה הנוכחיים, ההיסטוריים וכנראה גם העתידיים, קשה לבודד עדות אחת ולהציג אותה כעוטפת את כל בני האדם השייכים אליה. אבל דווקא בגלל זה, כל אדם שמשתייך לחברה מסוימת הוא בעל ייפוי כוח לייצג לפחות חלק ממנה, מעצם חברותו בה.

זוהי אולי הקדמה מעט כבדה ביחס לסדרת הסרטונים שיצר בליין לאדי מחברת ההפקות CUT עבור ערוץ היוטיוב שלה. החברה, שמתמחה ביצירת תוכן בידורי בדגש על ניסויים חברתיים, שואפת "להפיץ סיפורים בכיף, ברצינות ובצורה אמיתית – כדי לקרב את קהילת האינטרנט, רגע מביך אחד בכל פעם". בין שזה נעשה במכוון ובין שכך יצא במקרה, מאחורי הקונספט הקליל והאווירה ה'מגניבה' מסתתר תוכן שבבסיסו הוא משמעותי למדי. לאורך ההיסטוריה, יחסים בין תרבויות זרות היוו כוח אדיר שסייע לעצב מדינות שלמות, החל מהעושר הקולינרי וכלה בעוצמה כלכלית.

במפגשי הרחוב הבלתי אמצעיים שערך לאדי עם אנשים מאוסטרליה, איטליה, קולומביה, גרמניה, הודו, סין, צרפת, תאילנד ועוד, הוא הציב להם שאלות פשוטות על נורמות התנהגות בסיטואציות שגרתיות, מתוך מטרה לתפוס את הדומה והשונה ביניהן. כיצד אנשים מברכים זה את זה לשלום בבוגוטה? איך גברים מתחילים עם נשים ברומא? הסרטונים הקצרים לא מתיימרים להוות את המדריך המלא לתרבות זו או אחרת. אבל צפייה בהם בהחלט מספקת הצצה מעניינת לצורות חשיבה ותפיסות עולם אחרות, ומעוררת מחשבה על האופן שבו נעשים דברים גם אצלנו.

 

1. חיזור: "היי מאמי, תראי אותך כולך לבושה אדום…"

יחסים בין המינים הם עניין ביולוגי אחיד אצל כל היונקים. אך כשזה נוגע לחיזור, הטבע מגוון יותר מהשיטה האחת שאנו מכירים. גברים ונשים בתרבויות השונות מנסים למשוך תשומת לב בצורה מקורית שתבליט אותם לעומת השאר, ומכיוון שלכל תרבות יש שפה שונה, קריטריונים שונים של נימוס והבדלים חברתיים נוספים, שורות המחץ יכולות לבטא את התרבות בתמציתיות. כך, למשל, בתאילנד מספרת צעירה כי שורות פתיחה יכולה להיות משהו כמו: "יש לך מטבע? אני צריכה להתקשר להודיע לאמא שלי שמצאתי בחור מתאים". לעומת איטליה, שבה שורת פתיחה תהיה ישירה יותר: "היי יפה, רוצה סיבוב?" מלבד התבנית של משפטי חיזור, נראה כי דבר נוסף חוצה תרבויות: משפטי פתיחה זולים וכלליים יוצרים רושם רע בכל מקום בעולם.

 

2. עלבונות: "כלבת תה-ירוק"

אחד הדברים הפופולריים שבני תרבויות מלמדים זה את זה הוא קללות. זה לא קורה בגלל ריב, אלא דווקא להיפך, מתוך קרבה והומור משותף, מפוקפק ככל שיהיה. מדוע קללות מבטאות קרבה? אולי זה מפני שבשעת כעס ההבדלים התרבותיים מיטשטשים ובני האדם קצת יותר דומים זה לזה. המילים לקללות הנפוצות אמנם מופיעות בשפות שונות, אך המשמעות היא אותה משמעות. לא נחזור כאן על הדברים, כי מה שנשמע חינני מפיה של נערה בשפה התאילנדית לא זוכה לאותו אפקט בכתב. אבל כן נציין שלמרות הדמיון, בכל זאת היו כמה יוצאי דופן, כמו "כלבת התה-הירוק" הסינית המתאר מישהי מניפולטיבית ודו-פרצופית, או "ביצה רכה" שנחשב לעלבון בגרמניה עבור מי שאינם יודעים לשמור את האלכוהול בפנים.

 

3. ברכות שלום: "כשאדם ממשיך לנשק אותך זו גסות רוח לעצור אותו"

במעבר חד, למרבה המזל ברכות שלום הן אמצעי תקשורת יותר נפוץ ושימושי מקללות ועלבונות כשאנו פוגשים אדם מתרבות אחרת. כאן דווקא קיימים ניגודים מעניינים בין התרבויות השונות. בגרמניה, למשל, מקובל שהצעיר יגיש את ידו קודם למבוגר ויציג את עצמו, ואילו בתאילנד בקושי לוחצים ידיים. בצרפת אין זה מנומס לחבק אדם אלא אם הוא חבר קרוב, בעוד שבאוסטרליה פחות רשמיים בעניין הזה. ויש כמובן את מוקש הנשיקות הלחי. באיטליה זה אחת על כל לחי, בצרפת זה יכול להיות שתיים או ארבע, ובדובאי זה נמשך עד שזה מפסיק, וזה מאוד לא מנומס לברוח באמצע.

 

4. בונוס – איך נראים שירותים ציבוריים ברחבי העולם?

לא מדובר בהתנהגות אנושית במובן ישיר, אבל היחס שתרבויות מקנות למקום שהוא אינטימי מחד ונועד לשרת את הכלל מאידך, יכול ללמד לא מעט על צורת המחשבה ועל הסטנדרטים המקובלים. מלבד זאת, מתוך כל סדרת הסרטונים מדובר בנצפה ביותר, עם יותר מ-2.5 מיליון צפיות, כך שהנושא כנראה מגרה את בלוטות העניין. אזהרת צפייה – חלק מהתמונות מכילות תוכן גרפי. אבל אם אתם בכל זאת סקרנים לגלות היכן משתמשים בצורה מודרנית של 'בול פגיעה', באיזו מדינה מורידים את המים באמצעות קנקן, או היכן קיימת שטיפה אוטומטית (ואנחנו לא מתכוונים לאסלה), אתם מוזמנים לצאת לדקה וחצי של היכרות עם תאי שירותים מטוקיו ועד אדיס-אבבה.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.