דלג לתוכן

אמנות אוניברסלית – הכוכבים הסתדרו בשורה כדי לגלות את יופיו האמתי של מאדים


נאס"א שחררה תמונות חדשות שחושפות את מאדים באור חדש


בועז מזרחי | 7 ספטמבר, 2016

זה לא סוד שהמין האנושי החל לחפש אופציות התיישבות נוספות ביקום הרחב. זה עדיין רחוק מאתנו שנות אור, אך בני האדם עושים צעדים ראשונים כדי לבדוק האם פלנטות נוספות מסוגלות לארח אותנו. כדי לענות על השאלה הזו, מדענים חוקרים שאלה רחבה יותר – האם קיימות או התקיימו בעבר צורות חיים נוספות בחלל. התשובה לכך תספק מידע רב לגבי היתכנות של קיום אנושי בפינות נוספות של מערכת השמש. במילים אחרות, סוכנויות החלל ובראשן נאס"א מחפשות בחלל את התנאי העיקרי לקיום חיים – מים.

בשנת 2005 שיגרה סוכנות החלל האמריקאית את המקפת (orbiter) לסקר מאדים – גשושית חלל שמשימתה העיקרית היא איתור מים על גבי פלנטת מאדים. בנוסף, המקפת נועדה לאפיין את הגיאולוגיה של מאדים, למפות את האקלים ולאסוף מידע לקראת משימה מאוישת. לאחר מסע בן שבעה חודשים הגיעה הגשושית ליעדה, ואחרי חצי שנה נוספת של כניסה למסלול סביב מאדים, נכנסה לשלב המבצעי.

מאז מתעדת המקפת לסקר מאדים את פני השטח של הכוכב מגובה של כ-300 ק"מ באמצעות מצלמה משוכללת שנבנתה במיוחד עבור המשימה. המצלמה נקראת HiRISE והנתונים הטכניים שלה מרשימים גם עבור מי שאינו בקיא בטכנולוגיית חלל. מדובר בטלסקופ עם צמצם בגודל חצי מטר שמסוגל ללכוד את פני השטח ברזולוציה של 33 ס"מ. לצורך העניין, אם היו מציבים את המצלמה באילת היא הייתה מסוגלת לזהות דף A4 בתל אביב.

למרות הטכנולוגיה המשוכללת, עדיין מדובר בגרם שמיים המרוחק יותר מ-55 מיליון ק"מ מכדור הארץ, מה שמספק אתגרים טכניים רבים בכל היבט של המשימה. ואולם, ביום ה-22 במאי 2016 התיישרו הכוכבים לטובת המשימה, פשוטו כמשמעו. פרופסור אלפרד מק'אוון, גיאולוג וחוקר ראשי של מצלמת HiRISE, סיפר למגזין Popular Science כי בתאריך המדובר היו מאדים והשמש בצדדים מנוגדים בשמי כדור הארץ, וכתוצאה מכך "קיבלנו תקשורת בלתי מופרעת בין מאדים לכדור הארץ למשך מספר שבועות".

מיקום הכוכבים בצורה הזו מתרחש במחזוריות של 26 חודשים, אך הפעם צירוף הנסיבות היה מיוחד במינו. יותר מכך, מאדים נמצא בדיוק בנקודת השוויון, כלומר השמש האירה אותו בזווית ישרה ופיזרה את קרניה בצורה שווה מהקוטב הצפוני ועד הדרומי. התוצאה היא סדרת תמונות יוצאות מגדר הרגיל של הפלנטה האדומה. התאורה המושלמת וקו התקשורת אפשרו למצלמה לחשוף את פניו האמתיים של מאדים: צורות נוף מגוונות ועשירות שנראות כמו יצירות אמנות אבסטרקטיות. נאס"א שחררה את התמונות לרשות הרבים, אבל אם לא מתחשק לכם לעבור על כמה עשרות אלפי תמונות, תוכלו להתרשם מהמקבץ הנבחר שלפניכם ולחזות במכתשים, דיונות, רכסים ושאר צורות נוף מוכרות, אך מעולם אחר.

דיונה בתוך מכתש.

אזור וולקני המשתרע על קו המשווה של מאדים ומאופיין בשברים גיאולוגיים.

אזור הממוקם בין העמקים הצפוניים והגבעות הדרומיות של מאדים.


דיונות המכונות באזל.


מכתש לצד צורות נוף מקווקות.


שברים גיאולוגיים ומכתשים.


מכתש פגיעה צעיר מאוד.

מדרון תלול.


צורות נוף באזור שמדרום לקו המשווה של מאדים.

דיונות המכונות קולהאר.

קרקע וולקנית.


ערוץ קטן ויבש, או במינוח גאולוגי – ערוצון.

מדרון תלול באזור המכונה "מבוך הלילה".

דיונות חול.

קצהו של הר שולחן.


מכתש בן 2 ק"מ על מדרון תלול.

ערוצונים ודיונות.

רכסים בתוך מכתש.

קרקעית עמק.


שכבות קרקע מכתשיות וקירות משופעים.


מבני עכביש (משוער).

מדרון באזור מכתש המכונה "אראם כאוס".

צורות נוף עכבישיות.


מצבורי קרח במישורים הצפוניים.

מבני "זרימה" צרים בעמק.


משקעים ערוצים ורכס.


דיונה גדולה.

 

כל התמונות באדיבות: NASA/JPL/University of Arizona.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.