איך הפארק הלאומי העצום גורם לנו להרגיש בו-זמנית חסרי חשיבות ואינסופיים
יותר מחמישה מיליון תיירים נוהרים מדי שנה אל המדבר של אריזונה. הם מגיעים לשם כדי לחוות את אחת מתופעות הטבע הייחודיות ביותר בעולם, הגרנד קניון. נהר הקולורדו מתחיל את מסעו בן 2,334 הקילומטרים בהרי הרוקי ומסיים אותו במפרץ קליפורניה. במרבית דרכו הוא מתנהג נהרות אחרים, אך בשלב מסוים נפערת האדמה לקניון אדיר ממדים שהפך למונומנט טבעי – ואייקון תרבות – לא רק בארה"ב, אלא בעולם כולו. מה הופך את הקניון לאטרקציה כזו? מלבד התשובות המובנות מאליהן, לקניון יש כמה סודות שהוא מסתיר בעומק מצוקיו.
תהיה זו משימה בלתי אפשרית לסכם בכמה מילים את ייחודיות התופעה על כל רבדיה. היא אף הופכת מורכבת יותר לאור העובדה שחלק ניכר מהיסטוריית הקניון לוט בערפל. למדענים יש תיאוריות לגבי נסיבות היווצרותו של הגרנד קניון, אבל הופעתו באמצע מסלולו של הנהר עדיין אפופה בהרבה מסתורין. גיאולוגים ומדענים מענפים שונים חוקרים את ההיסטוריה של הקניון ומנסים להרכיב את הפאזל באמצעות ראיות בשטח. במקביל, הפארק הלאומי מעסיק צוות רחב של פקחים אשר חיים את הקניון מקרוב ומכירים אותו כמו את כף ידם. לאנשים אלה, מעבר לעיסוק המדעי, יש גם לא מעט תובנות חווייתיות – והם יודעים לספר כיצד השהות בגרנד קניון משפיעה על התודעה.
אנחנו אמנם לא יכולים להוביל אתכם לחוויה הממשית, אבל בהחלט שווה לקבל טעימה של הגרנד קניון כדי להבין כיצד הטבע יכול להשפיע עמוקות על התודעה. הסרטון הבא צולם על ידי חברת ההפקות Around The World 4K והוא מביא זווית מיוחדת שמעטים זכו לקבל על נהר הקולורדו ועל הקניון שחצב ברמה המישורית של דרום מערב אמריקה. הווידיאו צולם מטיסן, כך שהוא מספק נקודת מבט פנורמית על הנוף. המצלמה לוקחת את הצופה אל מעבר לשולי המצוק ונותנת לו לרחף בין שמיים וארץ.
נקודת המבט בסרטון מייצגת את האפקט התודעתי הראשון ואולי הנפוץ ביותר שחווה אדם אל מול הגרנד קניון. האפקט מסתתר בשם של הקניון ובא לידי ביטוי במידותיו: הפער בין המצוק הדרומי לצפוני מגיע בחלקים של הקניון ל-30 ק"מ, המצוק הגבוה ביותר מגיע ל-1.9 ק"מ ואורך מקטע הנהר שחוצב את הקניון הוא 443 ק"מ. שטח שמורת הפארק הלאומי הוא כ-3,000 קמ"ר. מלבד נתיב הנהר הראשי, הקניון מתפצל לסעיפי משנה במבנה דמוי ענף. חריטת הקרקע הזו כה עצומה, שניתן להבחין בה מהחלל, כמו קעקוע של נחש המתפתל על אדמת המדבר. אבל העוצמה האמתית שלו נחשפת דווקא כאשר נמצאים על הקרקע ומביטים מטה אל התהום שבתחתיתה זורם נהר ירוק-אפור.
הגרנד קניון מגמד כל דבר אחר שנמצא בסביבה. הנהר השוצף נראה כמו קו של עיפרון, בולדרים בגודל של משאית עושים רושם של חלוקי נחל, ואפילו העננים בשמים לא מאיימים על ממדיו, שכן כמוהם, הוא מתמשך עד האופק בכל הכיוונים. "זה מתחיל להכניס לפרספקטיבה עבור הרבה אנשים", אומרת סטפני סוטון, ריינג'רית בפארק. הנהלת השמורה הפיקה סדרת סרטונים קצרה שמנסה לבחון את מגוון המאפיינים הייחודיים של הגרנד קניון ולהתחקות אחר מערכת היחסים של האדם עם חלקת האלוהים הכלל לא קטנה הזו.
הסדרה מלווה אנשי צוות בפארק לצד מדענים והיסטוריונים שחוקרים את מהותו. בפרק הראשון מדברת סוטון על ההיבט התלת ממדי של הקניון ועל ההבדלים בין נקודות המבט השונות. כשאתה צופה בקניון מלמעלה, היא טוענת, "אתה פתאום מרגיש די קטן, והבעיות שלך נראות די קטנות כשאתה ניצב כאן על קצה הקניון". אלמנטים בקנה מידה עצום, מעבר לכושר ההכלה של השכל האנושי, יכולים לגרום לנו לחוש חסרי חשיבות. הם מציגים לנו את סדר הדברים ביקום באור חדש שרובנו לא נתקלים בו ביומיום. עצם העמידה מול גודל כזה שולחת אותנו באופן אוטומטי למדי להרהר על מקומנו בעולם, על סדרי גודל ועל פרופורציות קיומיות.
אבל זה רק פן אחד של הגרנד קניון. "הסטטיסטיקה מספרת לנו שרק כ-5% מהמבקרים שלנו ירדו למטה", אומרת סוטון. היא ממשיכה ומסבירה כי הרבה אנשים נחשפים לגרנד קניון מלמעלה בלבד. "הם מביטים מטה אל הנוף הדו-ממדי הזה… אבל הם מחמיצים את ההזדמנות לחקור את הקניון הפנימי". מניסיונה של הריינג'רית, החלק הפנימי של הקניון הוא עולם שלם ומגוון שהרבה תיירים לא חווים. ויחד עם ההנאה הברורה מיופיו של הטבע, הם מפסידים את ההשפעה התודעתית ההופכית לחוויית הקַטְנוּת שעל המצוק – העומק הפנימי והמגוון האינסופי.
"יש אזורים שבהם אתם יכולים לרדת אל הקניון, שבהם האוויר עומד, שבהם יש לכם רק את עצמכם, ואת הסלעים והצמחים שסביבכם. ופתאום החושים שלכם מתחדדים… אלו הן החוויות הפראיות". סוטון מתארת עולם ומלואו שנמצא בקרקעית ואינו נגלה לעין המביטה מלמעלה: מעיינות נובעים, בעלי חיים, פינות חמד שהן מיקרו מערכות אקולוגיות. מגוון עצום שנחשף רק כאשר צוללים פנימה ומתחילים לחקור. לדעתה התחושה הזו מקרינה על התודעה ויוצרת אווירה של חקר עצמי ועושר פנימי. "והכי חשוב", היא ממשיכה, "מה שהגרנד קניון יכול ללמד את כולנו זה להאט, לספוג את הכול, לדעת להכיר את מה שמעבר להישג היד של הכביש". היציאה אל הטבע בכלל, וירידה אל עומקו של הגרנד קניון בפרט, מציעה לנו נקודת מבט שונה לחלוטין על העולם שלמעלה. סוטון מבקשת "להביט עמוק בתוך הקניון ולמצוא את חוש החקר הזה בתוך עצמנו".
הקניון הגדול, אם כן, יכול לגרום לנו לחוש קטנים וחסרי חשיבות אל מול עוצמת הטבע, אך במקביל בכוחו להוביל אותנו לתחושת עומק בלתי נדלה של עושר פנימי. הפרדוקס התודעתי של הקניון משקף משהו מהדואליות בקיום שלנו. מצד אחד, בסדר הדברים הכללי של היקום האדם הוא חלק ממערכת עצומה. הוא רק שחקן אחד בתוך מערכה בלתי נגמרת שנמשכת מיליארדי שנים ועל פני מיליארדי שנות אור. מאידך, כל אדם מכיל אינסוף בפני עצמו. אין כמות למחשבות האנושיות ואין קצה למרחבי המחקר הפנימיים שלנו. במובן מסוים, הגרנד קניון מזכיר לנו את המקורות המשותפים של כלל רכיבי הטבע, ובכלל המין האנושי. לא בכדי לתכונות ולמורכבות שלנו כבני אדם יש נטייה לצוץ ולהשתקף בכל מיני מקומות שונים ומשונים.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
כיצד ההגעה לחלל שינתה את המודעות העצמית שלנו?
הפילוסוף של ההרים – 17 ציטוטים מאת ג'ון מיור, אבי הפארקים ושמורות הטבע
אתנחתא של טבע: ה-abc בנופי כדור הארץ – צילום מהחלל
עוד מרדיו מהות החיים:
מהו החטא הכי חמור בעיניכם? האם יש דרך לכפר עליו? אלון נוימן בתכנית מיוחדת על חטאים