דלג לתוכן

אתנחתא של טבע: נחשף הסוד האלגנטי של מלכי השמיים


ניסוי באולפן הקלטות מסיר את המסתורין מעל מעופם הדומם של ינשופים


בועז מזרחי | 21 יוני, 2016

יונה, בז וינשוף נכנסים לאולפן הקלטות – זה נשמע אמנם כמו התחלה של בדיחה, אך מדובר בניסוי מרגש ומעורר פליאה באווירונאוטיקה של ממלכת החי. כל בעלי החיים התפתחו באופן שמאפשר להם לשרוד והם מצוידים בכלים מגוונים לשם כך. חלק מהכלים משותפים למינים רבים. במקרה של עופות אלו הם המקור, הכנפיים והנוצות. ועדיין, מינים מסוימים תפסו נישה אבולוציונית ייחודית, התמחו בה ושכללו אותה כמעט לכדי שלמות. הינשופים, למשל, עושים זאת בשקט.

על אף שתנשמת לבנה היא המין הנפוץ ביותר של הינשופים ואחד מהעופות הנפוצים ביותר בעולם בכלל, היכולות שפיתחה הן הכול מלבד שגרתיות. העוף היפהפה בעל פני הלב מלאות התבונה יוצא לצוד בערב. היות שבחוץ חשוך, הטרף של התנשמת – בעיקר מכרסמים למיניהם – מסתמך לא מעט על חוש השמיעה כדי לשרוד. עכבר שדה שמזהה את הרחש הזעיר ביותר נמלט מיד על נפשו. ואולם, כאשר התנשמת עפה, לא יעזור לאותו עכבר – העוף הדורס נע כלחישת רוח.

חוקרים בתכנית הטבע של BBC Earth יזמו ניסוי שנועד לבחון כיצד פועל הפלא ההנדסי של התנשמת. הם תיעדו את מעופם של כמה ציפורים באמצעות ציוד מתוחכם והשוו נתונים. התוצאות הדהימו אפילו את המדענים המנוסים – התנשמת עפה בדממה כזו שאפילו באמצעים דיגיטליים קשה להקליט אותה. אבל כיצד היא עושה זאת? מה מבדיל את ציפור הטרף ואת מעופה החרישי משאר העופות שנשמעים לידה כמו מטוס סילון?.


כמו רוח רפאים

שורה של מיקרופונים שעירים ורגישים ניצבת במסלול התעופה של היונה, הבז והתנשמת. המיקרופונים מפרידים בין עמדת המוצא של העופות ובין נקודת הנחיתה. ברגע שהנסיינים ייתנו את האות, תצא כל אחת מהציפורים לטיסה של שניות ספורות מעל המיקרופונים, שיתעדו כל דציבל של משק כנפיים. ראשונה יוצאת היונה וניתן לשמוע את שאון מעופה גם באוזן בלתי מזוינת. אחריה הבז הנודד, וגם את מעופו ניתן לשמוע ללא בעיה. עתה מגיע תורה של התנשמת. נשמעות שתי צווחות – וביניהן דממה. מי שאינו מביט בווידיאו יכול בקלות לטעות ולחשוב שציפור זו אינה משתפת פעולה. אפילו כשרואים אותה מרחפת מעל המיקרופונים נדמה כאילו הצליל הושתק בעריכה. הפער בינה ובין קודמיה הוא תהומי. נדמה כאילו הצווחה הראשונה מכריזה על ניצחון ידוע מראש והשנייה כמו מביעה "היה לכם ספק?"

כל זה טוב ויפה, אבל האוזן האנושית היא לא האיבר החד ביותר בממלכת החי. כדי לגלות עד כמה באמת חרישית התנשמת, המדענים בודקים מה נקלט במיקרופונים. המחשב מתרגם את צליל משק הכנפיים לגרף ויזואלי. כל נקודת שיא מייצגת נפנוף כנפיים אחד. לכל עוף חתימת קול ייחודית משלו: אצל היונה שיאי צליל בינוניים, כשביניהם העקומה רועשת למדי. הבז שקט בין הנפנופים, אך הכנפיים שלו מפיקות רעש חזק משל היונה. אצל התנשמת הקו אחיד וכמעט שטוח לחלוטין. מערך המיקרופונים הסופר-רגישים בקושי מצא רמז לעצם מעופה של החיה.

הגיעה העת לברר כיצד מצליחה התנשמת לעוף בצורה חלקה ושקטה כל כך. מכיוון שמדובר בצליל שמפיקות הכנפיים, המקום הטבעי לבדוק בו הוא האוויר. הקריין מסביר את העיקרון האווירונאוטי הבסיסי: "כשאוויר נע הוא מחולל צליל. ככל שהתנועה רבה יותר, כן גדול גם הצליל". הציפורים משתמשות בכנפיים לצורך עילוי, כלומר כדי לשמור את עצמן באוויר. בעוד שבזמן טיסה חלקן יכולות לדאות ללא תנועת כנפיים, בהמראה עצמה כולן חייבות לנפנף בהן. וזו הגדולה האמיתית של התנשמת – היכולת לעוף ללא צליל בהמראה מהמקום.

מה שקובע את עוצמת הדציבלים של כל עוף הוא היחס בין מידת הגוף ומידת הכנפיים שלו. ליונה גוף גדול ביחס למוטת הכנף ולכן היא חייבת לנפנף במהירות ובקביעות כדי לשמור על עילוי. לעומתה, לבז כנפיים גדולות מאוד. למעשה, הבז מסוגל לפתח את המהירות הגבוהה ביותר בממלכת החי: קרוב ל-400 קמ"ש בצלילה. לשם כך עליו לנפנף בכנפיו בעוצמה רבה. במצב צלילה כנפיו מכונסות, אך כאשר הוא נוסק הכנפיים הארוכות מחוללות צליל חזק. לתנשמת איזון מושלם בין מידת הגוף לבין מוטת הכנף. תנשמת ממוצעת יכולה לשקול עד כ-300 גרם ואורך כל כנף שלה מגיע לכ-30 ס"מ. הבז יכול להגיע למשקל של קילו וחצי כשאורך הכנף עד 40 ס"מ. במילים אחרות, לתנשמת יש יותר כוח עילוי לכל גרם ממשקל גופה, מה שדורש ממנה נפנוף כנפיים מינימלי, שלא משאיר אחריו עקבות סאונד. "משק כנפיים עדין אחד מאפשר לה לדאות ללא מאמץ, מה שיוצר לא יותר מלחישה", מסביר הקריין.

את כל המידע התיאורטי הזה הציגו המדענים בעזרת ניסוי נוסף באותו מתכונת, כשההבדל היה באמצעי המדידה. במקום מערך מיקרופונים, פוזרו נוצות מתחת לכל העופות. כשהיונה והבז עפו מעל הנוצות, התפזרו האחרונות לכל עבר. ואילו כשהתנשמת עברה מעליהן, נרשם רעד קל שהרטיט את הנוצות ותו לא. בהילוך האיטי ניתן להבחין רק בנוצה סוררת או שתיים שהתרוממו מעל פני הקרקע, כאילו רק להוכיח שאכן עבר כאן יצור חי.

מי שחי באזורים כפריים פוגש מדי פעם בתנשמת מזדמנת לקראת בין הערביים. כאמור, זהו עוף דורס מהנפוצים בעולם שחי בחצר האחורית שלנו, פשוטו כמשמעו. אבל התנשמת מוכיחה לנו שנפוץ זה לא בהכרח רגיל. גופה של הציפור מיישם עקרונות הנדסיים בצורה מעוררת התפעלות ורותם את חוקי הפיזיקה לצורך הישרדות. התנשמת ממחישה את סיפורו הכללי של הטבע: בכל יצור שקיים יש פלא הייחודי רק לו ומאפשר לו לחיות ולשגשג לצד מינים אחרים. התנשמת מייצגת את הצד הצנוע של הטבע, כשהיא מתהדרת בייחוד שלה באלגנטיות, ללא רעש וצלצולים.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.