דלג לתוכן

ההרצאה השבועית של TED: ההרים נראים גדולים יותר מרחוק – הישראלי שהקיף את העולם


רועי סדן הקיף את הגלובוס ומספר על הדמיון בין מסע של קילומטרים ומסע של סנטימטרים


בועז מזרחי | 19 מאי, 2016

איזה כוח גורם לאדם לקום בוקר אחד ולהחליט שהוא יוצא להקיף את העולם ברכיבה על אופניים? תנו לזה רגע לחלחל – להקיף את *כל העולם* על אופניים. בשנת 2007 עלה רועי סדן על אופניים אי שם במדינת אלסקה והחל לרכוב. הוא חצה את יבשות אמריקה, אפריקה, אירופה, אסיה ואוסטרליה, ולאחר ארבע וחצי שנים מפרכות על האופניים סיים את מסעו בחמישה ימי רכיבה בישראל. סך הכול גמא ההרפתקן הישראלי (הידוע גם בכינוי ג'ינג'י) כ-66 אלף קילומטרים, ביקר ב-42 מדינות ועשה את כל זה באופן עצמאי ללא שימוש בצוותי סיוע כלשהם.

איזה כוח גורם לאדם לצאת להרפתקה בלתי נתפסת שכזו? כנראה אותו הכוח שמאפשר לו לשרוד נפילה של יותר מחצי קילומטר במורד מדרון מושלג בהימלאיה. בשנת 2015, רעב להרפתקאות נוספות, יצא סדן למשלחת טיפוס בצפון הודו. בשלב מסוים החליק והידרדר למרחק עצום, תוך כדי ספיגת פגיעות קשות בכל חלקי גופו.

הסיכוי להיוותר בחיים אחרי נפילה של יותר מ-500 מטר הוא קלוש, אבל אולי אף יותר בלתי אפשרי הוא הסיכוי לאתר אדם מחוסר הכרה בשממה האינסופית הקפואה. ואולם, באותה מהירות שבה מזלו נעלם, כך הוא הופיע חזרה, בדמות מטפסי הרים שמצאו אותו כשברשותם בלון חמצן. לאחר 4 שעות מייסרות של המתנה, רגע לפני שתם החמצן בבלון, הגיע המסוק. מרגע זה ואילך החל רועי סדן במסעו החדש, המסע לשיקום חייו. בהרצאה מרתקת, מרגשת ולעתים אף משעשעת, הוא מספר כי, במובן מסוים, מסע בן אלפי קילומטרים אינו שונה ממסע של סנטימטרים, לבטח כשאתה לומד ללכת מחדש. הוא משתף בחוויותיו ומדבר על הפציעה ועל האופן שבו למד להשתמש בכלים שאסף במסע הגדול כדי להתגבר על אתגרים חדשים שנמדדים בקנה מידה זעיר בהרבה.

ארגז הכלים של החולם

בעבר היה רועי סדן מודד את התקדמותו באמצעות GPS. במסעו הנוכחי הוא לא זקוק ליותר מסרגל. במשך כמעט חמש השנים של מסע האופניים עבר סדן חוויות שיכולות למלא כמה וכמה סיפורי חיים. "הגעתי לפסגות הגבוהות ביותר וחציתי את המדבריות הארוכים ביותר", הוא מספר. "נשדדתי באיומי אקדח, שחיתי עם לווייתנים במקסיקו, צליתי מרשמלו על הר געש פעיל, רקדתי עם לוחמי המסאי בקניה, הייתי על גג העולם". ומגג העולם הוא גם החליק למטה.

עשרה אנשים נדרשו כדי להניף את סדן אל מסוק החילוץ בעודו מרחף באוויר, כיוון שלא יכול היה לנחות על השלג. הרופא שהתרשם מפציעותיו המרובות בישר להוריו שייתכן כי בנם לא ישרוד את הלילה. אבל הוא שרד את הלילה, וגם את הלילה הבא, וגם את זה שאחריו – כשהוא בתרדמת למשך יותר מחודש. העצמות השבורות אולי החלימו, וייתכן שגם הנקב בריאה נסתם, אבל מוחו של סדן נפגע בנפילה, ולאחר חודש שהגוף בנה את עצמו מחדש הגיע זמנו לצאת למסע חדש. עתה עליו ללמוד מחדש כיצד לעמוד וללכת. סדן יצא לדרך עם גישה אופטימית והייתה לו סיבה טובה: "הפעם אני מצויד ביותר כלים – ויותר אנשים עוזרים לי להשלים את המסע הזה".

סדן מכנה את הכלים שרכש בנתיבי העולם "ארגז הכלים של החולם". אלו הן ארבע תובנות שעזרו לו לחצות יבשות, ועתה הן עוזרות לו לעבור סנטימטר בכל פעם. ההר תמיד נראה גדול יותר כשמביטים עליו מרחוק. זהו הכלי הראשון בארגז של החולם.  "האתגרים בחיינו תמיד ייראו מפחידים יותר מרחוק", הוא מסביר, ומרחיב: "רק כאשר אתם מקרבים את האתגר עד למרחק נגיעה אתם יכולים להתחיל להתגבר עליו". כיצד עושים זאת? סדן מאמין כי הדרך להגשים חלום שנראה גדול מהחיים היא לפרק אותו לנגיסות קלות לעיכול. כלומר, לפרוט את התכנית הרחבה למטרות קטנות ולהשלים יעד אחד בכל פעם.

הכלי השני הוא הכרת תודה על האתגרים. "אני מאמין שרק אתגר יכול להביא שינוי. הוא עוזר לך לפתח את הלב ואת המוח כדי שתוכל לצאת ולהגשים את חלומך", אומר סדן. הוא משתף מניסיונו האישי ומסביר כי רק הודות לאתגרים שפגש בדרכו על האופניים, קשים ככל שהיו, הוא יכול כעת להתמודד באומץ וביעילות עם האתגרים בבית החולים. הוא מזמין את כולנו לאמץ את האתגרים שלנו ולהיות אסירי תודה עבורם.

אחרי שמכירים קצת את סיפורו של ההרפתקן הג'ינג'י, הכלי השלישי עשוי להישמע קצת מוזר –  לדעתו של סדן, לא כל חלום צריך להתגשם. לדבריו, "דרך האבנים הצהובות היא מה שחשוב, לא היעד". כשמסתכלים על התמונה הרחבה יותר, התפיסה הזו לא רק נראית הגיונית, אלא מתיישבת גם עם אופיו ומהותו של סדן.  הרציונל שעומד מאחורי הכלי הזה הוא פשוט – חלום אחד שלא הגשמת יעזור לך בהשגת מטרה אחרת. כשאתה מפרק חלום גדול למנות קטנות, טבעי שחלקן יעברו דרך חורי המסננת, וזה בסדר. העיקר הוא להמשיך ללכת ולהגשים את היעד הבא.

ולבסוף, סדן מציע להניח את האגו בצד. "אם אתם צריכים ללמוד מחדש איך ללכת, זה לא משנה אם רכבתם מסביב לעולם או טיפסתם להימלאיה". לאחר שדחה את עזרתו של הפיזיותרפיסט בבית החולים בטענה שהוא יודע ללכת, גילה סדן בדרך הקשה איך מרגיש המפגש של הפנים עם הרצפה. רק כשהניח את האגו בצד ונפתח לקבל סיוע, החל להשיג התקדמות משמעותית. "כשאלך שוב, זו לא רק ההצלחה שלי, אלא גם שלו", הוא אומר ומציע, מניסיונו, לסמוך על אנשים שיעזרו לנו במסענו. "הצלחה היא משמעותית בהרבה כאשר חולקים אותה עם האנשים שעזרו לנו", הוא מסכם.

נהג המונית ותחילת העולם

השיעורים שלמד רועי סדן הם עוד רבים וטובים, אבל אחד מהם מסכם היטב את שינוי הפרספקטיבה שחווה ומתייחס למשפט מפילוסופיית הזן – רק אדם שהגיע לנקודה הנמוכה ביותר בעמק יידע להעריך את הפסגה הגבוהה ביותר. "נראה כי אצלי זה עבד הפוך", הוא משתעשע במילים. ויחד עם זאת טוען ברצינות: "אני אותו אדם, רק המסע שלי השתנה". כך, למשל, הצורך לשתף את חוויותיו עם הקהל הוא היבט בחייו שקדם לתאונה על ההימלאיה. סדן נהג לערוך הרצאות ולהביא את סיפורו בין היתר לבתי ספר, ואחת מהן זכורה לו במיוחד, לאו דווקא בגלל ההרצאה עצמה, אל בזכות פגישה שהייתה לו עם נהג המונית בדרך.

סדן מספר כי בשלב מסוים בנסיעה התפלא הנהג מדוע אדם שאינו נראה כמו מורה, קל וחומר כתלמיד, עושה את דרכו לבית הספר. כשסדן הציג את עצמו, גילה נהג המונית כי הוא אכן מזהה אותו, אבל דבר אחד הטריד את שלוותו: "רכבת סביב העולם, נכון? סביב כל העולם?". סדן השיב שאכן כך. ואז שאל הנהג "מה זאת אומרת רכבת מסביב לעולם? איפה העולם מתחיל?" שאלה זו, אם נניח בצד את ההיבט הגיאומטרי שלה, שלחה את הג'ינגי' להרהורים פילוסופיים, ובראייה לאחור הוא אף מצא לה תשובה: "זה לא איפה מתחיל העולם, אלא מתי. העולם לא מתחיל במקום מסוים, הוא מתחיל בזמן מסוים".

העולם מתחיל בכל זמן שאתם עושים את הצעד הראשון במסע להגשמת החלום. העולם מתחיל בשנייה שקניתם אוהל שדה לפני היציאה לטיול התרמילאים; ברגע שהתקשרתם לברר כמה עולה קורס הבלט; בזמן ששלחתם את טופס ההרשמה ללימודי הרפואה. ומניסיונו הרב מעיד סדן כי "בדרך כלל זה קורה לא כשאתם בשיא, אלא כשאתם בתחתית". מטבע הדברים, הדרך לפסגה נפתחת בבסיס ההר, וכמו שכבר למדנו, הסוד הוא להתקרב למרגלותיו ולהתחיל לצעוד.

תם ולא נשלם. בטרם הטיול 'הקטן' לפסגת ההימלאיה, תכנן ג'ינג'י סדן מסע נוסף בקנה מידה עצום, לחצות את יבשת אמריקה בקיאק. סנטימטר אחד בכל פעם, הוא מאמין שהוא בדרך לשם. נראה כי אותו כוח פנימי שעזר לו להקיף את העולם ולשרוד את ההימלאיה יישא אותו גם במסע הארוך הבא.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.