ההרצאה השבועית של TED: הפסיכיאטר ששרד מחנה ריכוז ולא הפסיק להאמין בבני אדם


הרצאה קצרה של ויקטור פרנקל על פיתוח הפוטנציאל החיובי


בועז מזרחי | 30 נובמבר, 2018

העולם בשנת 1946 היה מקום מאוד מבלבל לחיות בו. זה עתה טולטלה האנושות על ידי רעידת אדמה מוסרית שניפצה את סולם ריכטר לחלקיקים, ובני האדם ניצבו בפני שאלות בלי קצה חוט לתשובה. לעתים, אפילו השאלות עצמן לא נתפסו מעוצם הטרגדיה. למרבה הפלא, 1946 הייתה גם שנת הוצאתו לאור של אחד הספרים המשפיעים ביותר בתחום חיפוש האושר בדור הנוכחי. את הספר – האדם מחפש משמעות – חיבר ניצול ששרד את מחנות טרזיינשטט, דכאו ואושוויץ, אדם כבן 41 בשם ויקטור פרנקל.

לימים הפך שמו לסמל הפסיכותרפיה החיובית, והוא נהגה באותה שורה עם שמות כמו פרויד ואדלר. פרנקל, יליד האימפריה האוסטרו-הונגרית, עבר חוויות פיזיות ומנטליות נוראיות בשהותו במחנות, ובספרו הוא מסביר כיצד הצליח לשמור על שפיותו בתוך הסיטואציה הבלתי נתפסת. ביסודו של דבר האמין פרנקל כי הנפש היא המקום שבו יש לנו חופש מוחלט ואיש אינו לכבול אותה. על אף החשיפה לשפל הגדול ביותר שידעה האנושות, פרנקל לא רק שמר על אמונתו באדם באשר הוא אדם, אלא אף פיתח את הלוגותרפיה – אסכולה שנועדה לסייע לכל אדם להגיע לאושר מתוך התבוננות על הפוטנציאל החיובי שלו.

ארגון TED אמנם לא זכה לארח את ויקטור פרנקל על בימתו, אך כמחווה לפועלו לטובת האנושות מציג הארגון קטע קצר מתוך הרצאה שנשא פרנקל ב-1972 בפני סטודנטים בטורונטו. בהרצאה זו הוא מסביר מדוע עלינו להאמין באנשים אחרים וכיצד ניתן למצות את הפוטנציאל האמיתי הגלום בכל אדם. וכשרעיון כזה מגיע מאדם עם היסטוריה כמו של פרנקל, שווה להאזין.

נקודת המוצא של פרנקל היא שמתן משמעות לחיים הוא אחד הדחפים החזקים ביותר המניעים את האדם. הכוונה היא לא למשמעות החיים עצמם, אלא למשמעות הפרטנית שכל אדם מנסה לצקת לחייו שלו. כשלאדם אין משמעות, הוא מוצא מפלט במקומות שעלולים להיות מסוכנים, ואילו כשהוא כן מחפש אותה, הוא יכול להגיע לגדולות.

אם כן, מהי משמעות החיים? זוהי כמובן שאלה שכל אדם צריך לענות עליה בעצמו. לעתים בעזרת אחרים. הלוגותרפיה, למשל, היא שיטת טיפול שמסייעת לאנשים להבין מה משמעות חייהם. פרנקל הציג סקר שנערך בקרב סטודנטים אמריקאים ובו נשאלו מה המטרה העיקרית בחייהם. הנתונים הראו כי מטרת 78 אחוזים מהם היא מציאת משמעות ותכלית לחייהם.

בשלב זה בווידיאו פרנקל עובר באופן מפתיע לדבר, ובכן, על שיעורי הטיסה שלו. הוא מספר כי מדריך הטיסה שלו הסביר לו כיצד לעשות תיקוני ניווט כאשר טסים בתנאי רוח צד. אם, למשל, טייס רוצה להגיע לשדה תעופה בנקודה מסוימת בכיוון מזרח בזמן שמנשבת רוח צפונית, עליו לנווט כאילו הוא טס ליעד שנמצא צפונית לשדה התעופה כדי להתחשב בהשפעת הרוח על המטוס. הדבר דומה למה שלומדים בתורת הבליסטיקה ובתחומים פיזיקליים נוספים.

אבל מה קשור כל זה לחיי אושר ומציאת משמעות? "אני יכול לומר שזה תופס גם לגבי האדם", משיב פרנקל ומסביר: "אם נביט על האדם כפי שהוא – אנו הופכים אותו לגרוע יותר, אבל אם נבצע הערכת יתר לגביו ונביט עליו כנעלה יותר, אנו מקדמים אותו למה שהוא באמת יכול להיות". למעשה, פרנקל מציע להיות אידיאליסטיים כשאנו מביטים בבני האדם, להאמין בהם, לצאת מנקודת הנחה שיש בכל אדם פוטנציאל רב, אבל לכוון אותו גבוה יותר ממה שנראה לעין. "את זה לא אמר מדריך הטיסה שלי ולא אמרתי אני, את זה אמר גתה", חושף פרנקל.

בהתאם לתורתו, מה שעומד בבסיס הפוטנציאל, מה שיכול להניע את האדם לממש את הטוב שבו – הוא החיפוש אחר משמעות. "אם אתם מניחים מראש שבאדם חייב להיות ניצוץ של חיפוש אחר משמעות, אם תכירו בזה, תוכלו להפיק את זה ממנו, ותהפכו אותו למה שבכוחו להיות". כלומר, הלוגותרפיה מבקשת מאתנו לזהות את החיובי שבכל אדם, כולל אותנו, המעוגן בחיפוש אחר משמעות. ההתמקדות והפיתוח של החיובי לא משאירים לנו משאבים ופנאי לעסוק בשלילי, וכך כל המציאות שלנו מקבלת דחיפה כנגד כוחות שאינם בשליטתנו העלולים למשוך אותנו מטה.

המדהים ביותר הוא, כאמור, שהתובנות המופלאות הללו נרקחו במוחו של אסיר במחנה ריכוז. דווקא בתנאים שבהם כל המשאבים של האדם אמורים להתמקד בהישרדות פיזית, טרח פרנקל ועמל על הישרדותו המנטלית. סיפור חייו והתורה שפיתח מוכיחים כי גם את התנאים הקשים ביותר שאפשר להעלות על הדעת – בכוחה של נקודת מבט חיובית לנצח.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.