מדענית בכירה מעלה את האפשרות שמחשבים מעצבים את המחשבה
בני האדם לא רצים מהר מדי, לא רואים הכי טוב שאפשר ולא הכי חזקים ביחס למינים אחרים. ועם זאת, המין האנושי הצליח למצב את עצמו בעמדה הדומיננטית ביותר יחסית ליתר היצורים בפלנטה. הסיבה לכך היא גמישות קוגניטיבית. המונח הזה מתייחס ליכולת של המוח האנושי להתעצב בהתאם לתנאים חיצוניים ולהסתגל כמעט לכל נסיבות. הברונית ד"ר סוזן גרינפילד טוענת במאמר ב- Independent כי ייתכן שהיכולת הזו גורמת לסביבה הטכנולוגית בעידן שלנו לחווט מחדש את הדרך שבה המוח שלנו פועל.
החוקרת מאוניברסיטת אוקספורד מסבירה כי למרות שאנו נולדים כבר עם כל הנוירונים הדרושים לנו כאנשים בוגרים, הקשרים בין תאי המוח האלה והצמיחה שלהם – הם שמביאים להתפתחות המוח עם השנים. התהליך הזה מאפשר לבצע שינויים תוך כדי תנועה ביחס לסביבה שבה אנו נמצאים. "המוח שלנו נמצא בדיאלוג דו-כיווני תמידי עם העולם החיצוני, שמעצב ומעצב מחדש את ההגדרות העצביות הייחודיות שלנו", לדבריה.
הקשרים הבין-עצביים הם גורם משמעותי בעיצוב האישיות הייחודית שלנו, כמו גם בגיבוש תפיסת עולמנו והדרך שבה אנו חושבים. הקשרים בין הנוירונים מגיבים לחוויות הסובייקטיביות של כל אדם ויוצרים למעשה את התודעה שלו.
התהליך האבולוציוני הזה הוביל את בני האדם להתפתח כיצורים חברתיים, ומסביר מדוע לאנשי עיר ולאנשי כפר יש מנטליות שונה. לדעת גרינפילד, אותו תהליך הוא שמביא כעת לתהליך נוסף של שינוי בדפוסי החשיבה שלנו כתוצאה מאינטראקציה מסיבית באמצעות העולם הווירטואלי.
ההיגיון שעומד בבסיס טיעוניה הוא שאם המוח מתעצב על פי השינויים בסביבה, המהפכה הטכנולוגית מהווה שינוי דרמטי עבור בני האדם – ולכן, במוקדם או במאוחר, המוח יגיב לכך. במונחים אבולוציוניים, פרק הזמן שבו אנו מצויים בעידן הטכנולוגי הוא זניח. ועם זאת, כבר קיימות ראיות מדעיות התומכות בטענתה של גרינפילד, ביניהם מחקר המצביע על קשר בין התמכרות לאינטרנט ובין שינויים פיזיים במוח.
מה עשויות להיות ההשלכות אם אכן חל שינוי במוחנו כתוצאה מהסביבה הווירטואלית? ימים ומחקרים יגידו. אחת השאלות שגרינפילד מעלה, למשל, היא כיצד ניתן להפוך את ים המידע שאנו מקבלים במנועי חיפוש לידע והבנה? שאלה נוספת עוסקת באופן שבו מגע וירטואלי בין בני אדם ישפיע על האמפתיה. אלו הן דוגמאות שרק מגרדות את קצה הקרחון, ונכון יהיה, על פי ד"ר גרינפילד, אם ניקח את הנושא ברצינות ונחקור אותו לעומק, כיוון שיש כאן פוטנציאל לצמיחה תודעתית חסרת תקדים.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
השלב הבא באבולוציה האנושית: טלפתיה דיגיטלית
נוירולוגים מאשרים: אהובינו הופכים לחלק מאיתנו
מה מכריע החלטות חשובות בחיים, הגנטיקה או הניסיון שלנו?
עוד מרדיו מהות החיים: