איך הפסקתי לפחד מהשקט ומדוע כדאי לאמץ את הדממה


נועם פיינהולץ ב-12 דקות על יתרונות השקט


בועז מזרחי | 17 פברואר, 2015

יש בשקט דואליות משונה – מצד אחד אנו כמהים אליו ומחפשים אותו, ומצד שני, כשהוא מגיע הוא יכול להיות גם מביך וליצור סיטואציות לא נעימות. נעם פיינהולץ, דוקטורנט לתקשורת ועיתונאות ומרצה בכיר במוסדות אקדמיים, טוען כי אם מאמצים אותו יש לשקט כוח מיוחד.

פיינהולץ מעלה מספר סוגיות מרתקות על השקט בחיי היומיום שלנו. אחת השאלות שהכי מעסיקה אותו היא מה קורה אתנו כשכופים עלינו את השקט? התגובה הראשונית היא מבוכה ומיד אחריה מגיע לחץ. אבל – עצירה לרגע והתרכזות בשקט עצמו יכולה להיות חוויה מדהימה.

הוא מביא את הדוגמה המוזיקלית: המלחין ג'ון קייג' חיבר יצירה בשם 4:33 – ארבע דקות  ושלושים ושלוש שניות של אי-נגינה. בעבר, כשנשאל קייג' על היצירה התמוהה, הוא הסביר כי הייחודיות שלה היא שבכל ערב היצירה נשמעת קצת אחרת. היא מאפשרת לנו לשמוע את הסביבה, על כל הצלילים שלה, אך חשוב מכך, השתיקה הזו כופה עלינו גם לשמוע משהו בתוכנו ולא רק מחוצה לנו, אפילו מלודיה שנוצרת במוחנו.

פיינהולץ מספר גם על אפליקציה שנוצרה ברוח היצירה ומזמינה את המשתמשים להקליט 4.33 דקות של שקט בסביבה הטבעית שלהם, ולחלוק את זה עם הקהילה. כך ניתן לבחור להאזין לשקט בנקודות שונות בכדור הארץ ולגלות כיצד הוא נשמע בכל תרבות וסביבה.

בגלי צה"ל נערך ניסוי רדיו: המגיש שר לעצמו שיר בראש ואנשים היו אמורים לנחש איזה שיר הוא בחר. שתיקה נחשבת לאויב הגדול של הרדיו, אך במקרה הזה, מסביר פיינהולץ, כל אחד חושב על השיר שהוא היה הכי רוצה לשמוע – ודווקא השקט הופך שידור אחד לכמות גדולה של שידורים, כמספר המנחשים.

אז מה העצה שלו לגבי שקט? מדי פעם להיכנס לאפליקציה ולהאזין לדממה, מדי פעם בנסיעה לכבות רדיו ולנסוע בשקט או לכבות טלוויזיה בלילה – ליצור לעצמנו את הרגעים של הדממה הכיפית ולחוות את השקט עם עצמנו.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.