דלג לתוכן

אתנחתא של טבע: מדוע כדאי לצאת להריח את הפרחים?


התועלת הרפואית והמנטלית שאנו משיגים מהפרחים


בועז מזרחי | 25 אוגוסט, 2015

הם נמצאים שם בכל אירוע חשוב ומייצגים הדר, כבוד, התחדשות ואהבה. פרחים הם מושא להערצה בקרב כל בני האדם, ומחקרים שונים מצאו שיש סיבות טובות לכך. החשיפה לפרחים משפיעה על החושים שלנו ומסייעת לנו לשפר את רמות תפקוד המוח והנפש.

אחד המחזות המרהיבים הוא מרבדי הפרחים הצובעים את הגבעות ואת שדות הבור, אבל זוהי תופעה שלא ניתן לראות בכל השנה. יציאה לטבע בזמנים שונים תפגיש אותנו עם גלגולים שונים של הפרח – ניצנים, פריחה, קמילה, יובש – וחוזר חלילה. באמצעות טכניקת הצילום טיים-לאפס (time lapse) ניתן לראות את החלק המלבב ביותר בתהליך – פתיחת עלי הכותרת – בזמן התרחשותו. הווידיאו מאפשר לפרוש תהליך ארוך, שהעין האנושית לא יכולה להבחין בו, על פני משך זמן קצר, וכך אנו יכולים להיחשף לתהליך הפריחה עצמו בכל תקופה בשנה – ואלס הפרחים, אם תרצו.

עד הטיול הבא בשדות תוכלו ליהנות מהווידאו, אבל מומלץ ביותר לא לוותר על חשיפה ישירה לפרחים. מחקר שנערך בהרווארד מונה שורה ארוכה של יתרונות הנובעים משהייה בסביבת פרחים. מובילת המחקר, ד"ר ננסי ל. אטקוף, מסבירה ש"מצאנו כי שהות לצד פרחים במשך כמה ימים השפיעה על מגוון רחב של רגשות חיוביים ושליליים". אז מלבד הערך האסתטי, מה עוד יש לפרחים להציע?

מחקר הפרחים של אטקוף הוא חלק ממיזם רחב יותר שבוחן את ההשפעה של היופי הקיים בטבע על הפסיכולוגיה האנושית. כדי לבדוק כיצד אנו מגיבים לפרחים, בחנה אטקוף את השינויים הרגשיים של נבדקים במגוון גילאים, לאחר שהופתעו עם זר פרחים. התוצאות הראו כי הנוכחות של פרחים בבית השרתה שלווה, העלתה את האנרגיה ואפילו עודדה חמלה כלפי אחרים בקרב המשתתפים במחקר.

היתרון של המחקר הוא הבדיקה לאורך זמן. "מחקרים אחרים הוכיחו כי פרחים גורמים לאנשים אושר כשהם מקבלים אותם", מספרת אטקוף. "מה שלא ידענו זה שבילוי כמה ימים עם פרחים בבית יכול להשפיע על מגוון רחב של רגשות". רוב הנבדקים הציבו את הפרחים בחדר שבו הם מבלים הכי הרבה זמן, בדרך כלל המטבח, פינת האוכל או הסלון, ואף דיווחו כי הפריחה הייתה הדבר הראשון שהם רצו לראות בכל בוקר. והתחושות הטובות שהולידו הפרחים יצאו גם מגבולות הבית – הנבדקים ציינו עלייה ברמת האנרגיה וההתלהבות בעבודה.

מחקר נוסף על השפעת הפרחים נערך באוניברסיטת ראטגרס, ניו ג'רזי. בדומה למחקר הקודם, גם כאן הוכח כי לפרחים יש השפעות חיוביות על מצב הרוח, הרגשות, ההתנהגות החברתית ואפילו על כושר הזיכרון. "פרחים הם זרז רגשות חיוביים רב עוצמה", אמרו החוקרות.

לאור הראיות המצטברות, די קשה לחלוק על כך שפרחים הם טובים עבורנו ושכדאי מדי פעם להקיף את עצמנו בהם – אם בטבע, אם בבית ואפילו על מסך המחשב. אבל, אומרות המדעניות מראטגרס, "יותר מ-5,000 שנה שבני האדם מטפחים פרחים, למרות שאין גמול ידוע על ההתנהגות הזו". כלומר מדע הפסיכולוגיה מסביר את ההשפעות, אבל הוא לא פותר את השאלה מדוע נוצרה מערכת היחסים הזו בין האדם לפרחים מלכתחילה.

החוקרות מציעות לכך הסבר מעניין אשר הופך את הקשר הסיבתי ב-180 מעלות: "פרחים מעניקים גמול מכיוון שהם התפתחו לעורר רגשות חיוביים במהירות בקרב בני האדם, בדיוק כפי שצמחים אחרים התפתחו כדי להפעיל תגובות התנהגותיות אצל מגוון רחב של מינים [של בעלי חיים], שמובילות לתפוצה והתרבות של הצמחים". במילים אחרות, החוקרות מעלות את הסברה המרתקת שייתכן שבזמן שנדמה לנו שאנו משתמשים בפרחים כדי לעודד שלווה ונחת, אלה הם דווקא הפרחים שמשתמשים בנו – תוך כדי מניפולציה מתוחכמת – כדי לשגשג, לפרוח ולהתפשט בעולם.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.