דלג לתוכן

5 מצבים שבהם כדאי להקשיב לאזהרות הבינה הפנימית העתיקה שלנו


לפעמים תחושה פנימית משדרת לנו לעצור, להיזהר או לשים לב. הראש לא תמיד יודע להסביר למה, ואולי אף מוצא סיבות להמשיך הלאה, אך משהו בתוכנו לא נותן מנוח. באילו נסיבות כדאי ללכת עם תחושות הבטן שלנו?


ירדן להבי | 25 יוני, 2023

בניסוי שנערך באוניברסיטת איווה, התבקשו הנבדקים להמר במשחק קלפים. בפניהם הונחו שתי חפיסות הפוכות והם נדרשו למשוך קלף מאחת מהן בכל תור. על הקלפים הופיעו סימונים מגוונים – זכייה או הפסד כספי בסכומים משתנים.

מה שהנבדקים לא ידעו, מספרת קורטני הלוג ב-Experience Life, הוא שהחפיסות לא היו שוות בערכן. חפיסה אחת הכילה זכיות גבוהות לצד הפסדים גבוהים, והשנייה הכילה זכיות נמוכות רבות, כמעט ללא הפסדים. לאחר כ-50 משיכות קלפים בממוצע, התחילו השחקנים להעדיף את הערימה הבטוחה. המעניין הוא שרק לאחר כ-30 תורות נוספים, ידעו הנבדקים גם להסביר למה הם מעדיפים את האחת על פני השנייה. ואולי מפתיע אף יותר, לאחר כ-10 תורות בלבד, חיישנים שהוצמדו לעורם של הנבדקים זיהו כי הם נעשים מתוחים ומזיעים כשידם נשלחת אל החפיסה המסוכנת. נראה שהתחושות של הנבדקים פיצחו את המשחק הרבה לפני שהבינו זאת באופן מודע.

מהי אותה ידיעה פנימית בלתי מוסברת? יש שיקראו לה אינטואיציה, תחושת בטן, או חוש שישי. עם זאת, בראייה מדעית, ייתכן שהחוש השישי הוא למעשה יותר כמו חוש ראשון. לפי הלוג, חוקרים מתחום מדעי המוח וההתנהגות טוענים שהתופעה נובעת מהאופן שבו הגוף והמוח מנתחים מידע. לכל אחד מאיתנו שתי מערכות עיבוד נתונים: הראשונה היא מנגנון קדום, אינסטינקטיבי וספונטני שסורק באופן לא מודע את הסביבה הפנימית והחיצונית כל הזמן, קולט ממנה סימנים ומגיב באופן מיידי בהתאם. זהו הטייס האוטומטי שלנו, שמאפשר לקבל החלטות ולהתנהל בעולם באופן שגרתי על בסיס הרגלים וניסיון העבר (לנהוג, לצחצח שיניים) בזמן שהמודע שלנו עסוק בדברים אחרים. זוהי מערכת ותיקה ומנוסה שמשותפת לנו ולבעלי חיים רבים אחרים.

לעומתה, המערכת השנייה נחשבת צעירה מאוד במונחים אבולוציוניים, וייחודית לאדם. היא רציונלית ולוגית, ומעבדת באופן מודע את המידע שמגיע אליה מהמסננת הראשונה. עם זאת, לא תמיד המערכת הצעירה יודעת לנתח או להסביר את המסרים האינטואיטיביים של המערכת הוותיקה, מה שמותיר אותנו עם תחושות חזקות שלא תמיד תואמות או נותנות מענה להיגיון.

תחושת בטן – כשמה כן היא

ואיך הבטן קשורה לעניין? הלוג מביאה את דבריה של ד"ר ג'ודית' אורלוף, פסיכיאטרית מומחית בתחום האינטואיציה, שמסבירה כי למערכת 1 קשר הדוק ודו-סטרי עם מערכת העיכול. במעיים קיימים נוירו-טרנסמיטורים שמעבירים מידע מהסביבה אל המוח ומשפיעים על המצב המנטאלי שלנו, והמצב המנטלי מתבטא בשינויים בתפקוד ובתחושות במערכת העיכול: "פרפרים", בחילה, תחושה שקרקעית הבטן כאילו שוקעת ועוד.

לפי אורלוף, תחושות בטן שמזהירות אותנו עשויות להתבטא גם באופנים נוספים: ערנות מוגברת, הבזק של בהירות או חיזיון, קול קטן שמעביר לנו מסר, מתח או כיווץ בגוף, צמרמורת או תחושת קור, הזעה בכפות הידיים או הרגליים, מחשבות חוזרות על אדם או סיטואציה מסוימת, התחלה של כאב ראש, תחושת תעוקה בחזה, עייפות או ירידה ברמת האנרגיה,

לכל מערכת יתרונות וחסרונות משלה כשזה נוגע לקבלת החלטות. בדרך כלל מציעה אורלוף להסתמך על המידע שמתקבל משתי המערכות ולנסות להגיע להלימה בין שתיהן על מנת לקבל החלטה שתהיה גם מושכלת וגם נכונה עבורנו. עם זאת, יש כמה מקרים שבהם הבינה האינסטינקטיבית שלנו מדייקת כמעט תמיד: תחושות שליליות שמהוות נורות אזהרה. אלו הן כמה דוגמאות לתחושות בטן שמומלץ לא להתעלם מהן.

1. משהו לא תקין בגוף שלי

הגוף שלנו מתוכנת לאותת לנו כשמשהו לא בסדר. על פי פרסום של אוניברסיטת מסצ'וסטס, רופאים רבים מספרים על כך שמטופלים מתעלמים מסימני אזהרה קטנים ומגיעים אליהם רק כאשר הבעיה הופכת לגדולה. אם משהו מרגיש לנו לא תקין בגוף, אפילו אם אנחנו לא בדיוק יודעים מה, לא כדאי להמתין עד שהמצב יחמיר. האינסטינקטים שלנו מאותתים לנו כשמשהו לא כשורה בבריאות שלנו ואסור לנו לזלזל בהם. אם יש ספק – אין ספק. בדקו את מה שמטריד אתכם.

2. סכנה מרחפת

הגוף שלנו רגיש במיוחד לסכנות, ולא פעם אנו יכולים לקלוט רמזים על אודות סכנה מהסביבה באופן לא מודע: מכונית דוהרת בכביש, בור בהמשך הדרך או אדם חשוד שמתקרב. "אם האינטואיציה שלכם מזהירה אתכם, פעלו באופן מיידי על מנת להגביר את הבטיחות שלכם – עזבו את האזור, קבעו גבול, חצו לצד השני של הרחוב, התקשרו לחבר, או נעלו את הדלת", ממליץ הפרסום של אוניברסיטת מסצ'וסטס. "גם אם לפעול לפיה עשוי להיראות לכם מביך או טיפשי, לעולם אל תתנו לרגשות האלו לעצור אתכם מלערוב לביטחונכם. אתם וביטחונכם חשובים יותר מכל חוסר נוחות או דעה של מישהו אחר".

תחושות בטן דומות עשויות לפקוד אותנו גם כשמישהו אחר נמצא בסכנה, בין אם זה כבאי שמשהו בתוכו דוחף אותו לחזור לבית הבוער כדי לגלות שאכן נותר בו עוד אדם, או תחושה שמישהו נמצא במצוקה גם אם לא רואים אותה על פני השטח והוא מספר ש"הכול בסדר".

4. אני לא במקום הנכון

תחושות הבטן לא רק שומרות עלינו מפני סכנות מיידיות, אלא גם מסייעות להגן על עצמנו במקרה של איום על הרווחה הרגשית והנפשית שלנו. מערכת יחסים רעילה, בן זוג לא מתאים, משרה לא מספקת –  כל אלו אומנם לא מסכנים את חיינו, אך עלולים בטווח הארוך לאמלל אותנו. אם אנחנו מרגישים לא במיטבנו ברוב הימים בנוכחות אדם או במקום מסוימים, חווים ירידה ברמת האנרגיה או מצב הרוח, או שיש לנו תחושה שמשהו לא בסדר ואנחנו לא בדיוק יודעים לשים על זה את האצבע, אלו כנראה האינסטינקטים שלנו שמנסים לשמור על שלומנו. אם לא נתייחס לאזהרות, מוסיפים הכותבים במאמר האוניברסיטאי, "המצב יכול להידרדר בקלות לכדי דיכאון וחרדה".

4. משהו מרגיש חשוד

אנחנו לא צריכים להיות ספיידרמן בשביל ש"חושי העכביש" שלנו יעקצצו. תחושות הבטן שלנו לא רק מזהירות אותנו מפני סכנת נפשות, אלא גם מפני מצבים מפוקפקים שבהם עלולים לפגוע בנו או לנצל אותנו. לפעמים די שנכנס למקום מסוים או שיציעו לנו הצעה לא שגרתית בשביל שכל הרדארים שלנו יתחילו להשתולל. "משהו כאן חשוד", הם אומרים לנו. "שימו לב לתחושות האלו", מבקשת באביקה ג'ברי ב- Fractal Enlightenment. "אולי מישהו טומן לך מלכודת, או אולי אהובך משקר לך לגבי כך שהוא לא בגד בך. אם יש לכם תחושה חזקה וברורה, התייחסו אליה". אם משהו 'מריח' לכם לא טוב, או שהוא נראה יותר מדי טוב מכדי להיות אמיתי, קיים סיכוי גדול שהוא באמת כזה.

5. זאת טעות

נסו להיזכר בפעם האחרונה שיצאתם לחפש דירה לגור בה בשכירות, מבקשת ג'ברי. רוב הסיכויים שכשנכנסתם לדירה מסוימת, מעבר לצ'ק ליסט טכני בדקתם עם עצמכם גם כל מיני פרמטרים אינטואיטיביים: איזו תחושה הייתה לנו כשנכנסנו לחלל? איך האנרגיה של המקום? האם אנחנו יכולים לדמיין את עצמנו גרים כאן? גם אם הדירה נראית טוב על הנייר, סביר להניח שאם משהו לא הרגיש לכם נכון בה, ויתרתם על העסקה. "תת המודע שלכם עשוי לקלוט סימנים לסכנה שאתם לא יכולים לתפוס באופן מיידי, וזאת הסיבה שעליכם לסמוך עליו כשהוא אומר לכם שמשהו לא בסדר", מוסיפה הוגל. בדרך כלל תהיה זו תחושה חזקה של חוסר נוחות שאמורה להתריע על כך שאנחנו עומדים לקבל החלטה שאינה נכונה עבורנו. "אל תנסו להבין את זה או להחיל על זה היגיון –  אם משהו לא מרגיש לכם נכון, לא כדאי שתעשו אותו. אומנם אתם אולי לא מבינים את זה עדיין, אבל יש סיבה שבגללה אתם מרגישים כך. האינסטינקטים שלכם פשוט מנסים למנוע מכם לעשות משהו שתתחרטו עליו בהמשך".

תמונת כותרת: Ashton Bingham on Shutterstock

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.