איך מוצאים את "גן העדן הפרטי" שלנו, בכל מקום ובכל מצב? והאם קיים רק אחד כזה?


הפנטזיה על חיים אחרים מבקרת את רובנו. האם קיים מקום מגורים שיהווה עבורנו גן עדן? זוגיות אחת אידיאלית? עיסוק אחד מדויק? או שמא ישנם כמה נתיבים שונים שבהם אפשר לצעוד ולחוש בטוב – כולל זה הנוכחי? האם יש דרך למצוא את גן העדן גם בנתיבים עתידיים ולא ידועים?


תום לב-ארי בייז | 18 אוקטובר, 2022

"אתה אומר לאנשים ברצלונה וזה נשמע סקסי. זה לא איזה חור. זה לא איזה מינסק או לטביה. כשאומרים שעוזבים לברצלונה זה אפילו יותר מדליק מברלין […] ברצלונה זה חם, וים, וטאפאס, וספרדים". מגי אוצרי, כותבת שורות אלה, נוגעת בפרויקט וידיאו של  בתהייה שחולפת ככל הנראה בקרב רובנו: מי מאיתנו לא מדמיין חיים מקבילים אטרקטיביים יותר? איזו דלת מסתובבת שיכולנו לקחת או שאנחנו מדמיינים שמזדמנת לדרכנו והופ – הכול נראה אחרת: טוב יותר, קל יותר, עשיר יותר. בעיני רוחנו, בחיים המקבילים שלנו הנוף שונה וגם המזג של הסביבה. העיסוק שלנו אחר, הבית, אולי בן או בת הזוג, והמסקרן מכל – אנחנו. אנחנו האחרים. מעין תהייה שמדי פעם משוטטת במוחנו: מי יכולנו להיות אילו תסריט חיינו היה שונה?

אוצרי מכניסה את הצופים לתוך ראשה של משפחה תל אביבית שמפנטזת על חיים במדינה זרה. נשמע מוכר? נושא השיחה החם מבעבע על שולחנות בתי הקפה ובסלונים הביתיים: איפה יהיה לנו טוב יותר? איפה הכי כדאי לחיות? היכן נרגיש שהגענו למקום שממנו אנחנו לא רוצים ללכת? והאם יש כזה בכלל?

חובבי יוון מפנטזים לעבור אליה כי מזג האוויר בסך הכול די דומה אבל לח פחות. והתפריט עדיין מלא בירקות אבל יש מרחב לנשימה והנדל"ן פחות יקר בצורה משמעותית. אלו שכמהים לשינוי רציני בהלך הרוח מדברים על אירופה הקלאסית. שם מסיימים לעבוד מוקדם וקל יותר להימנע מתחושת המרדף. שם ממתינים בסבלנות בתורים ובכבישים והגבינות המיוחדות עולות רק יורו. ומה לגבי תאילנד? תמיד ישתתף בדיון מישהו שיעיד כי תאילנד היא גן העדן. והיום, כשרבים יכולים לעבור הסבה לנוודות דיגיטלית או למצוא דרך יצירתית להתפרנס במדינה זרה, למה לא לחיות בגן עדן?

אז היכן הכי כדאי לחיות? "במשך 70 השנים האחרונות, רוב הממשלות הסתמכו במידה רבה על מספר בודד כדי לענות על השאלה הזו", מסביר ג'ורג' זיידן בסרטון מבית TED-Ed. תמ"ג (תוצר מקומי גולמי) הוא הערך הכספי הכולל של כל מה שמדינה מייצרת ומוכרת בשוק. "עד היום, התמ"ג לנפש […] נתפס באופן נרחב כמדד של רווחה". ככל שהתמ"ג לנפש היה גבוה יותר, כך נחשבה המדינה למקום שכדאי לחיות בו.

אבל, למעשה, תמ"ג לא בהכרח מלמד נאמנה על הרווחה במדינה כיוון שהוא לא לוקח בחשבון את סוג התוצר וערכו לפרט או את היקף האוכלוסייה שעבורו הוא נגיש. בהמשך, מתוך רצון לכמת את איכות החיים למספר אחד, נהגו מדדים נוספים שניסו לקחת בחשבון גם את מצב הבריאות והחינוך, את ההכנסה לנפש ואת היקף הפיתוח הבר-קיימה. אך "יותר ויותר מומחים מעדיפים גישת לוח מחוונים שמפרטת את כל הגורמים שמספר בודד מסתיר. גישה זו הגיונית יותר בהתחשב בכך שלאנשים יש סדרי עדיפויות שונים, והתשובה לשאלה באיזו מדינה הכי טוב לחיות תלויה במי ששואל את השאלה", הוא מסכם.

לו הטיול עם הכלב היה לוקח אותנו דרך פארק גאודי הכול היה נראה אחרת. האומנם?

צילום: Dorian D1 / Unsplash

 

האם החיים הם מטריצה עם פתרון יחיד?

אם כן, כשאנחנו שואלים את עצמנו היכן כדאי לנו לחיות, או במושגים שלנו, איפה נמצא גן העדן – מה אנחנו בעצם בוחנים? את ההזדמנויות הכלכליות? את איכות החינוך לילדינו? את היכולת לחיות קרוב לטבע? או אולי את המצב הביטחוני? באתר של ה-U.S News מפורטים דירוגים של מדינות העולם לפי ערכים שונים. במקום הראשון בפתיחות לעסקים מככבת שווייץ, קנדה מובילה את מדרג המחויבות לצדק חברתי וגם נחשבת למדינת הרווחה הכי טובה, כזו שדואגת לפרט בכל שלבי חייו. שוודיה היא המדינה הכי מוצלחת עבור נשים, ברזיל – עבור ההרפתקנים וחובבי הטבע, ואיטליה – עבור שוחרי התרבות והאומנות. ספרד היא המדינה שהמורשת שלה הייתה הכי משמעותית בעיצוב ההיסטוריה, וארה"ב היא המדינה הכי חזקה וסתגלנית. ואלו רק המקומות הראשונים. בכל קטגוריה תמצאו גם מקום שני ושלישי ויותר.

כיוון שלרוב ישנם מספר משתנים שחשובים לנו, סביר שנגלה שישנן גם כמה תשובות נכונות לשאלה: היכן גן העדן שלנו? ועם זאת, סיפורים דתיים ועממיים שמלווים אותנו מילדות הרגילו אותנו להניח כי גן העדן הוא אחד ויחיד. בזמן שעבור בניית ציביליזציה יש באוניברסליות של גן עדן שירות חשוב, האם אנחנו מוכרחים לאמץ את הגישה הזו בחיינו הפרטיים? אנחנו גוללים את הפיד של פייסבוק ושוב צצות התמונות של החבר שהעתיק את עצמו לפורטוגל וחי צמוד לנחל זורם, מוקף קילומטרים של חורש וציוצי ציפורים, ואנחנו חושבים לעצמנו: "יא אללה, הוא חי בגן עדן". ברגע אחד אוטומטי, כל יתר האפשרויות, בדגש על מקום מגורינו הנוכחי, הופכות ל'לא-גן-עדן'. גן העדן הוא שם ואנחנו פה.

אבל מה עם יתר הקריטריונים? הייתכן שפורטוגל זכתה במכרז בלעדי? ומה אם אפשר לסנתז את גן העדן שלנו לסט של תכונות, ולמצוא את התגלמותן בדרכים נוספות? איך זה משליך על גורם קריטי בגן העדן – האנשים שמרכיבים אותו?

 

"כיוון שלרוב ישנם מספר משתנים שחשובים לנו, סביר שנגלה שישנן גם כמה תשובות נכונות לשאלה: היכן גן העדן שלנו? ועם זאת, בהתחשב בסיפורים הדתיים והעממיים שמלווים אותנו מילדות, לא אחת אנחנו מניחים כי גן העדן הוא אחד ויחיד".

 

מיתוסים שמעצבים את תודעתנו מבלי שנטיל בהם ספק קיימים בשפע. למשל, התפיסה הרומנטית כי לכל אחד ואחת מאיתנו מחכה 'האחד' או 'האחת' שלהם. התאמה מושלמת (או The one באנגלית) היא סדרה בריטית שמתארת שירות היכרויות עתידני שמתבסס על התאמה ברמת ה-DNA. "קווצת שיער אחת היא כל מה שדרוש כדי למצוא עבורכם את הזיווג המושלם. את האדם האחד שיש לכם ערובה גנטית להתאהב בו. את אהבתכם האמיתית האחת", נואמת רבקה, מייסדת החברה. רווקים ורווקות מרחבי העולם שולחים דגימה וממתינים בסבלנות שייכנס למאגר אדם שמתאים להם גנטית. או אז הזיווגים המוצלחים מתחילים לצוץ כמו פטריות אחרי הגשם. אנשים חוצים מדינות ויבשות כדי לפגוש את אהבת חייהם וכמובטח, מתאהבים.

איזה נתח מההתאהבות נובע באמת מהגנטיקה ואיזה הוא פלסבו? כלומר מושפע מההנחה שהחברה מספקת שירות אמיתי? מה שעוד מעניין הוא השפעת השירות על הזוגות הקיימים. נישואים מוצלחים של עשרות שנים מתפרקים כיוון שאחד מבני הזוג תוהה אם 'האחד' שלו משוטט אי שם וטומן בחובו הבטחה לחיי אהבה עוד יותר טובים. הספק מחלחל לזוגות מבוגרים שבנו קן משפחתי אוהב בעמל ידיהם ולזוגות צעירים שנמצאים צעד אחד לפני חתונה. שעד כה היו בטוחים שמצאו את אהבת חייהם.

אם גן העדן הוא בפורטוגל, מה זה אומר על יתר המקומות?

צילום: Tobias Tullius / Unsplash

 

אם גן העדן שלנו מורכב מאלמנטים שונים – אילו מהם מתקיימים כבר עכשיו?

ובכן, האם לכל סיר יש מכסה אחד מתאים? הבטחה אחת ויחידה לאהבה? בכתבה במגזין New Philosopher בוחן פטריק סטוקס את התפיסה הרומנטית הזו. הוא מבקש מהקוראים לערוך רשימה של סיבות: מדוע אנחנו אוהבים את בן או בת הזוג שלנו? מי שלא נמצא בזוגיות יכול למנות את המאפיינים ביחס לזוגיות האידיאלית שהוא מקווה למצוא. כשהרשימה מוכנה, מתחיל סטוקס בשאלות: אם יש רשימה של מאפיינים שבגינם אנו אוהבים את בני הזוג שלנו, האם יכולנו, באותה המידה, להתאהב באדם אחר העונה על כל ההיגדים? חלקנו לבטח יענו שזה המכלול, שאלו אולי הכותרות הראשיות, אבל מלבדן יש את כל הדברים המינוריים שהופכים את האדם הספציפי הזה לאהוב ליבנו.

"עכשיו תארו לעצמכם שאתם ובחיר ליבכם מטיילים במפעל שיבוט חדש שמשתמש בטכנולוגיה מרהיבה כדי לייצר כפילויות חיים מושלמות", מבקש סטוקס. אהובנו נדהם, מאבד שיווי משקל ונופל אל תוך מכונת השיבוט. הבזק, חבטה, טלטלה קטנה ומתוך המכונה יוצאים שניים, זהים מכל בחינה: "אותו זיכרון, אותה אישיות, אותו מראה. כל מה ברשימה שלכם חל על שניהם". הם מדברים באותו סגנון והחיבור שנוצר במשך שנים של היכרות מאפיין את שניהם. מה קורה עכשיו? האם אנחנו מאוהבים בשני הכפילים? או רק בעותק המקורי? או אולי בכלל בשיבוט?

 

"אתם ובחיר ליבכם מטיילים במפעל שיבוט חדש שמשתמש בטכנולוגיה מרהיבה כדי לייצר כפילויות חיים מושלמות. אהובנו נדהם, מאבד שיווי משקל ונופל אל תוך מכונת השיבוט. הבזק, חבטה, טלטלה קטנה ומתוך המכונה יוצאים שניים, זהים מכל בחינה. מה קורה עכשיו?"

 

סטוקס מזמין את הקוראים לאתגר את הקונספט – אהבה רומנטית – ולתהות האם אנחנו אוהבים את האדם או את סט תכונותיו? האם ביכולתנו לאהוב יותר מאדם אחד, בהינתן אנשים שונים שמאופיינים באותן תכונות שחשובות לנו? והאם יכול להיות שיותר מאדם אחד מתאים לנו לזוגיות מוצלחת ואוהבת? משהו ברשימת האיכויות של סטוקס מזכיר את הסיווגים שלפיהן מדורגות המדינות באתר ה-U.S News. אולי, באופן דומה, נוכל לערוך רשימה של הדברים שאנו אוהבים במקום מגורינו (או בזה האידיאלי שאותו אנחנו מדמיינים) ודרכה ללמוד מה חשוב לנו ואולי אף לגלות מאפייני גן עדן שמתקיימים כבר עכשיו, במקום שבו אנו נמצאים?

יכול להיות שהשאלה שעבורה אנחנו מחפשים תשובה היא לא 'היכן נמצא גן העדן?' או 'מי הוא גן העדן שלנו?' אלא 'האם באמת יש רק גן עדן אחד?' האם הימצאו של גן עדן אחד מבטל גן עדן אחר? או שמא אנחנו עשויים להחזיק זוגיות נהדרת תוך כדי הידיעה כי ישנן עוד? לאהוב את אהובי ליבנו וגם לדעת שהם לא הפוטנציאל היחידי לאהבה עבורנו. שאין זו מטריצה עם פתרון אחד יחיד, אלא כזו בעלת לפחות פתרון אחד. ואחד מהפתרונות שלה נמצא ממש כאן, לצידנו על הספה, והוא נהדר, וגם הוא גן עדן קטן. לא בהכרח מושלם, אבל מתאים.

גם קנדה הרי אינה מושלמת. לבטח נמצא בה מסדרונות אפלים וחסרונות מובהקים. קר שם רוב השנה וכשקר אז באמת קר, לא קריר. והמרחקים ממקום למקום עצומים והטיסות לביקורי המשפחה ארוכות ויקרות. היא עשויה להיות גן עדן עבור חלקנו או סתם עוד מקום עבור אחרים. ובדומה לאהובינו הנוכחים, גם עבור מי שקנדה היא התאמה נהדרת עבורו, היא אינה נטולת דופי.

אותה נקודת מבט עשויה להיות רלוונטית גם בהיבטים נוספים של חיינו: במקצוע שבו אנו עוסקים, באורח חיינו ואולי אפילו בתחביבים שלנו. האם רק נתיב מקצועי אחד יהיה טוב עבורנו? ומה לגבי סגנון חיים? בכל תסריט בחיים המקבילים שלנו, כולל זה שרץ עכשיו בפועל, ישנם חסרונות ויתרונות. אם אין קריטריון אחד שמגדיר 'אולטימטיבי', מסתמן שגם אין תשובה אחת מוחצת. וכנראה שזה מעיד על כך שגם בתשובה הנוכחית ישנם מאפיינים של 'גן עדן'. אולי בפעם הבאה שנרגיש שטוב לנו בחיים שלנו, נזכיר לעצמנו שיש מלא גני-עדן. ולשמחתנו, אנחנו עכשיו באחד מהם.

 

תמונת כותרת: Forsaken Films / Unsplash

 

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.