דלג לתוכן

מדוע המדבר מזוהה עם חופש ושחרור? מתברר שלסיפור יש שורשים מעניינים


מה הקשר בין הדרום, מדבר, זרימה וחופש? ניתוח של מקורות המילים מרמז כי האווירה שאנו חווים באזור הגיאוגרפי הזה טמונה עמוק בשפה שלנו. התחקות אחר המילים שלנו מגלה קשרים עמוקים ועתיקים בין משמעויות ותרבויות.


| 23 אוגוסט, 2020

רוח בין ערביים מתחילה לנשוב, רוח יבשה וקרירה ששוברת את חום היום. אתם מתחילים להדליק את המדורה לקראת הלילה ותה חזק מתבשל בפינג'אן. תוך שעות אחדות, אתם יודעים, השמיים ייזרעו כוכבים ואתם תשבו לספוג את כל הטוב של המדבר מול ההרים המלבינים לאור ירח. התגלמות החופש עלי אדמות.

מתברר כי הבידוד של המדבר ואווירת השחרור שהוא משרה נטועים בשורשים האטימולוגיים שלו. דוד קורן, כותב הבלוג Balashon, ערך מחקר קטן על שורשיה של המילה דרום וגילה כמה חיבורים מעניינים בין חופש, מדבר, זרימה ושמש.

דרום

המילה "דרום" מופיעה בתנ"ך 17 פעמים. פחות מהמילים הנרדפות לה "נגב" ו"נגבה", שמופיעות כ-50 פעמים, ומהמילה "תימן" (24 פעמים). אבל היא מופיעה יותר מהמילה "ימין", שלמרות 139 האזכורים שלה, רק 8 מהם במובן דרום.

מקורה של המילה "נגב" די ברור. על-פי מילון קליין היא מגיעה מהשורש נג"ב שפירושו בהקשר זה הוא יבש, כך שפירושה הוא מילולי, "הארץ היבשה". הגיוני כשמסתכלים על מדבר הנגב בדרום ישראל, אבל בנוגע למילה "דרום", קליין טוען כי מקורה אינו ברור. האם קיימות תיאוריות שנוכל לדון בהן?

ההצעה הרצינית ביותר למקורה של המילה דרום מגיעה מהתיאולוג וילהם גזניוס. הוא מסביר כי היא באה משורש דר"ר, שאינו בשימוש כפועל. משמעות שורש זה, כפי שמוסבר בלקסיקון העברי-אנגלי לברית הישנה, היא "זרם, שטף שופע". פירוש זה קיים גם במילה הערבית בעלת המקורות הדומים "דארה" – עבר במהירות. זה נותן לנו את המילה "דרור" בעלת 3 המשמעויות: שמה של ציפור הדרור (כיוון שהיא עפה בזריזות); זרימה (נמצאת בביטוי מר-דרור – שמות ל', כ"ג – שפירושו מור נוטף); וחופש, חירות (שעל-פי הלקסיקון דומה ל"ריצה חופשית").

מילה קרובה נוספת היא "דהר". במקור היא מתייחסת באופן ספציפי לסוסים, אבל משמשת כיום גם תיאור מטאפורי של כל מי שממהר או נע בזריזות.

וכפי שציינו, המילה "דרור" מוצעת גם כמקורה של המילה "דרום". מפירושה כ"זרימה" נגזרת משמעות נוספת, "להאיר, לזרוח", ככל הנראה על שום הדרך שבה האור נוטה להתפזר. "דר" (מגילת אסתר, א', ו') פירושה פנינה, אבן נוצצת. כך גם פירוש "דרום" על-פי גזניוס הוא "האזור הבהיר", מה שהגיוני בהתחשב בעובדה שבחצי הכדור הצפוני, האזור הדרומי זוכה לחשיפה גבוהה יותר לשמש תודות להטיית כדור הארץ על צירו.

זה הולם גם את ההסבר על "צפון", האזור הנסתר, או החשוך (מלשון הצפנה, מוצפן).

למילה האנגלית south יש אטימולוגיה דומה: הפירוש המילולי המקובל של sunthaz מגרמנית קדומה הוא "צד השמש".

לפעמים המילים שלנו נמצאות בשימוש כלאחר יד. מעניין לקחת מדי פעם פסק זמן ולהתחבר לשורשים המקוריים שלהן. המסע להבנת משמעויות השפה מאיר באור חדש-ישן הן את ההיסטוריה הפרטית שלנו כדוברי השפה והן החיבור שלנו לתרבויות אחרות.

לפוסט המקורי בבלוג Balashon

תמונת כותרת: Amit Lavee / shutterstock

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.