דלג לתוכן

כיצד מחשבות משפיעות על תפיסת המציאות? 5 תרגילים פשוטים לפיתוח תודעת שפע


במציאות גדושה בחוסר ודאות, אך טבעי שיעלו שאלות ודאגות בנוגע למשאבים חומריים ורוחניים. מהי תודעת שפע וכיצד היא יכולה לקדם אותנו אל עבר מציאות שמכילה את הטוב שלו אנחנו מייחלים?


תום לב-ארי בייז | 18 מרץ, 2020

חוסר ודאות הוא אחד ממאפייני החיים. לעיתים קרובות אנחנו תוהים מה יביא המחר: האם נמצא עבודה? האם נזכה לזוגיות? בריאות טובה? ילדים? דאגות בנוגע למשאבים חומריים ורוחניים כמו פרנסה, אהבה, התפתחות אישית או ביטחון הן טבעיות בהחלט, אך כאשר הנפח שהן תופסות בתודעתנו גדל יתר על המידה אנחנו עלולים למצוא את עצמנו סובלים מפחד קיומי שמוביל להתנהלות הישרדותית. זו, בתורה, לא תמיד עוזרת לנו לחשב את צעדינו בחוכמה – כפי שאולי ניתן היה לצפות – אלא נוטה לתבל אותם בפאניקה ולהחריף את המצב.

אל מול אותו חוסר ודאות מוצעת לנו עבודה תודעתית שמטרתה להעצים את השפע בחיינו. בסיסה טמון בהנחה כי למחשבות שלנו השפעה רבה על המציאות שלנו. "תודעת שפע", מסבירה המאמנת האישית קטיה ורסן בריאיון שהעניקה למגזין First Round Review, "זו היכולת שלנו לראות יותר אפשרויות, ברירות ומשאבים בחיינו". מהכתבה עולה כי השפע כבר קיים, אלו אנחנו שמצליחים לזהות אותו – או לא.

הסבר ביולוגי פשוט מבהיר כיצד בכוחנו להיפתח לשפע

המוח שלנו, כפי שמוסבר בכתבה, מוכוון לראות את מה שאנחנו מצפים לראות. בכל רגע נתון מוחנו מוצף באינפורמציה שמגיעה אליו מהחושים. אם היה עליו להתייחס אל כולה בחשיבות שווה לא היה נותר פנאי לשום דבר אחר. אחד המנגנונים המוצלחים שמשרתים אותנו לשם כך הוא היכולת למקד את תשומת הלב. בניסוי הגורילה המפורסם שמוצג בכתבה מתבקשים הנבדקים לספור כמה פעמים עבר הכדור מיד ליד במשחק מסירות שמתרחש על במה. מתנצלים מראש על הספוילר, אבל בתום המשחק מתברר שאדם מחופש לגורילה חצה את המסך, וילון התפאורה שינה את צבעו ואחד השחקנים אף עזב את המשחק באמצע – שלושה אירועים שכ-50% מהנבדקים לא מבחינים בהתרחשותם.

מה שהניסוי מלמד אותנו, בהסתמך על המוסבר בכתבה, הוא שבתוך מציאות שמורכבת מהתרחשויות כה רבות, המוח שלנו מזהה את מה שהוא מוכוון לראות. כשאנחנו מחזיקים בראש את האמונה כי אין לנו דרך אחרת אנחנו פשוט לא נזהה דרך אחרת גם אם היא תדפוק על דלתנו לבושה בשמלה אדומה וכובע רחב שוליים ענק לראשה. "אם אתה מאמין שמשהו בלתי אפשרי", טוענת ורסן, "כל דבר שסותר את התפיסה הזו פשוט יודחק הצידה". על בסיס ההבנה הזו מתחיל להתבהר לנו כיצד יכול להיות ששפע מקיף אותנו אבל אנחנו לא ערים לו כלל.

כדי להתחיל להבחין בכל הטוב שקיים סביבנו עלינו למצוא דרך לעקוף או למוטט את מה שחוסם אותנו מלראות אותו. באיזה שהוא מקום, עלינו להפנים את העובדה שאיננו יודעים הכול. כשאנו משתחררים מתפיסה זו אנו זוכים לתודעה שבה הכול עוד אפשרי ואינספור הזדמנויות עשויות להפתיע אותנו בכל רגע נתון. אספנו עבורכם 5 הצעות לתרגול תודעת שפע – תרגילים שעוזרים לראות את מה שמעבר לאופק הידע שלנו.

1. כיצד ניתן "לזמן" דברים לחיינו?

הכלי הראשון שמציעה מליסה קרבר, בכתבתה ב-The Chopra Center, מנחה מטעם המרכז ההוליסטי של דיפאק צ'ופרה, הוא משחק אמון. מטרתו ללמד אותנו כי אנחנו יכולים לאמן את עצמנו לזמן דברים לחיים שלנו. אם להשתמש במונחים של ורסן, הדברים הללו כבר שם ומטרת המשחק היא פשוט להפגיש אותנו עם היכולת להבחין בהם ובכך לשלוט בקיומם בחיינו.

"על הבוקר", מסבירה קרבר, "בחרו בצבע מסוים שתרצו להזמין אל חייכם". במהלך היום, היא ממשיכה, עלינו להפנות את תשומת ליבנו אל כל הדרכים שבהן 'העולם שולח אלינו' את אותו צבע. תאמינו או לא, אבל אנחנו כבר משחקים במשחק הזה לא מעט. נסו להיזכר בפעם האחרונה שחיפשתם נעלי ספורט חדשות. פתאום כל האנשים ברחוב נועלים דגמים יפים ומסקרנים. כשאנחנו מצפים לתינוק – פתאום נשים עם עגלות ממלאות את הפארקים וכשאנחנו מחפשים זוגיות נראה שהעולם הפך לסצנה רומנטית דביקה ומעוררת קנאה. בין אם נבחר צבע, פריט לבוש או אפילו ערך כמו נתינה או אושר – אנחנו מוזמנים להתחיל להתאמן בלחפש אותו סביבנו. כשנאמין שהוא שם הוא כבר יתחיל להתגלות.

כשאנחנו מצפים לתינוק נראה כאילו מישהו פתאום שותל נשים עם עגלות בכל מקום.

קרדיט: LightField Studios \ Shutterstock

2. הזדמנות לתרגל את כישורי המשחק שלנו

התרגיל השני שמציעה קרבר הוא משחק תפקידים: "בחרו דמות שמתקשרת לסוג השפע שבו אתם חושקים". משם, כמו שחקנים מסורים עלינו להתחיל להיכנס לנעלי הדמות ולהתנהל בחיינו כאילו אנחנו היא. כיצד הייתה מגיבה לשיחות שנקרות בדרכנו? מהי רמת האנרגיה שהייתה משקיעה? מהן הבחירות שהייתה עושה?

קרבר מזמינה אותנו לשים לב לאופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו כשאנחנו מתנהלים מתוך התפיסה החדשה הזו ולאופן שבו הסובבים אותנו תופסים אותנו. כיצד זה מרגיש? האם דברים נראים אחרת? מטרת המשחק היא ללמד אותנו את מידת ההשפעה שיש לתפיסה שלנו את המציאות על המציאות שאנו חווים.

3. חזרה על מנטרה ככלי לשינוי תפיסה

כל יום במשך 20 דקות עצמו עיניים ותרגלו מדיטציה שמוכוונת לשפע, מציעה קרבר. "דמיינו את המקומות בחייכם שבהם תרצו להעצים את השפע", היא מסבירה ומעודדת אותנו לתאר לעצמנו, מבעד לעיניים העצומות, כיצד היבטים בחיינו ייראו כאשר יהיו מלאי כל טוב. זו יכולה להיות סצנה שבה אנחנו מוקפים בחברים, דימוי של הגוף שלנו בריא וחזק או שלל מקומות עבודה שרק מחכים שנגיד להם "כן".

אם הדימוי החזותי לא בא לנו בקלות או שברצוננו להעצים את המדיטציה, אפשר להשתמש במנטרה – משפט פשוט וקצר שמתאר את השפע שנרצה לחוות. הוא יכול להיות מאד ספציפי, כמו בדוגמה הקודמת: "הגוף שלי בריא וחזק", או מופשט יותר כפי שמציעה קרבר: "אני פתוח לקבל מתנות מהיקום". "שמרו את המנטרה שלכם חיובית", היא מוסיפה – כלומר, במקום לומר "לא חסר לי כלום" אמרו "יש לי כל מה שאני צריך" – ומסבירה כי מנטרה שמנוסחת בשלילה אומנם אומרת מסר דומה אבל מכניסה אסוציאציות הפוכות לאלו שבהן אנחנו רוצים לעטר את התודעה שלנו. גם במקרה הזה, העסקה אינטנסיבית של התודעה בהזדמנויות ואפשרויות דוחפת אותנו לזהות אותן כשהן חולפות לידנו במציאות.

4. לא חייבים לדעת להוביל – מדיטציה מונחית

אפשרות מדיטטיבית אחרת היא השתתפות במדיטציות מונחות. אפשר להצטרף לקבוצות שמתרגלות באופן אקראי או קבוע ואפשר כמובן לתרגל באופן מקוון מכל מקום ובכל זמן. ישנן לא מעט מדיטציות מונחות שעוסקות בתודעת השפע ופתוחות לקהל הרחב ברחבי האינטרנט. אחד המנחים הבולטים היום בעולם הוא הסופר והמורה הרוחני שכבר הזכרנו, דיפאק צ'ופרה. בערוץ היוטיוב של Chopra Center תוכלו למצוא מדיטציית שפע נעימה שאורכת רבע שעה. רק התמקמו בצורה נוחה, ודאו שהטלפון על שקט, עצמו את העיניים והתמסרו לקולו המרגיע.

5. לאלו שרוצים לצלול עמוק – קורסי אונליין

פלטפורמות שונות לקורסי אונליין מציעות אפשרויות להרחיב את הידע בנושא תודעת שפע. בין המגוון הקיים מציע לי האריס, מאמן אישי לצמיחה רוחנית, הרצאה חינמית באורך של כ-45 דקות. אחת הטרדות השכיחות ביותר שפגש האריס במשך 15 השנים האחרונות שבהן הוא מאמן, היא סוגיית השפע. ההרצאה מוגשת כפודקאסט ועוסקת במשמעויות השונות של המושג "שפע", במערכת היחסים שבין שפע וקארמה, באמונות שגויות רווחות בנושא כסף ועוד.

תמונת כותרת: Mythja \ Shutterstock

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.