האם אתם זקוקים לתנאים אופטימליים כדי לפרוח בהתפרצות של חן ויופי כמו סחלב, או שתוכלו להסתדר כמעט בכל מצב וללבלב בצורה קצת יותר שגרתית כמו פרח שן הארי? טיפוסים שונים מגיבים אחרת לנסיבות החיים. היכרות עם הנטייה האישית עשויה לסייע ביצירת בית הגידול הנכון עבור האישיות שלנו.
לפעמים אנשים סובלים ממצב רוח ירוד או מתקשים לתפקד בצורה מיטבית לא בגלל סיבה אישית, אלא כי הם נמצאים בסביבה או בסיטואציית חיים שאינה מתאימה להם. למשל, אישה ממשפחה דתית שכילדה לא הסתדרה בבית הספר כי היה שמרני מדי ביחס לרקע שממנו הגיעה. כאשר עברה למסגרת ליברלית יותר מבחינה דתית, נעשתה חברותית יותר והצליחה יותר בלימודים.
אבל לא תמיד אפשר להתאים את המציאות החיצונית לצרכים שלנו. לפעמים צריך להישאר בעבודה בלתי מספקת או בדירה באזור פחות טוב, ממניעים כלכליים או אחרים. לעתים מדובר בסיטואציות קצרות טווח, אך עדיין מטרידות. כולנו מכירים את תחושת הייאוש המלווה פגישת עבודה שנדמה שלא תיגמר לעולם, מפגש חברתי עם אנשים שהם לא כוס התה שלנו או ארוחה משפחתית מתוחה, שעלולה להסתיים במחנק מעצם פיגורטיבית או ממשית בגרון.
רובנו משתדלים לשרוד את הסיטואציות האלה ומייחלים לרגע שהן יסתיימו ונוכל לנשום לרווחה. הבעיה היא שכאשר אנו מתמודדים בצורה הזו, אנו נותרים מתוחים כל העת. במצב הזה, קשה להפיק מהסיטואציה גם את הדברים החיוביים שהיא אולי טומנת בחובה. כשאנו סגורים לסביבה קשה לזהות, למשל, הזדמנות ליצור קשר גם עם האנשים שיכולים להיות החברים הכי טובים שלנו.
אנשים שונים זה מזה במידה שבה הם מושפעים מהנסיבות החיצוניות. אני זוכרת איך בצבא, גם ברגעים המייאשים ביותר, אפילו אחרי לילות נטולי שינה, היו אלו שתמיד נשארו מלאי אנרגיה, שהיו עושים הכי הרבה ועדיין נשאר להם כוח לעודד את השאר. אני, לעומת זאת, הרגשתי לפעמים שאני פועלת על מצבורים ריקים, ובין ניקור לניקור תהיתי לעצמי מה שמו להם בשוקו.
האם אתם סחלב או שן ארי?
ד"ר תומאס בויס, רופא ילדים שבמשך עשורים חקר מה הופך ילדים מסוימים לרגישים יותר לסביבתם ביחס אחרים, הסיק שקיימים שני סוגי אנשים בעולם: אנשים מסוג "שן ארי" יכולים לשרוד ולשגשג בכל מצב, ממש כמו שפרח שן הארי יכול לפרוח בכל סוג של אדמה או מזג אוויר. אנשים כאלה ישמרו על חוסן נפשי גם כשייתקלו בחוויות חיים שליליות.
לעומתם, "אנשי הסחלב" רגישים יותר לסביבתם. ההישרדות והשגשוג שלהם קשורים באופן אינטימי, כמו אצל הסחלב, למידת התמיכה או לגורמי הלחץ בסביבתם. תחת תנאים של דחייה או הזנחה, הסחלב נובל במהירות, בעוד שתחת תנאים של תמיכה וטיפוח, הוא הופך לפרח עדין ויפה במיוחד.
בויס הראה במחקריו כי ילדים מסוג "סחלב" נוטים להתדרדר מבחינה רגשית ופיזית כאשר הם נמצאים בסביבה שלילית שלא הולמת את צורכיהם. ואולם, בתוך סביבה מטפחת הם מצליחים ברמה גבוהה אף יותר מילדי "שן הארי". אז היצירתיות והדמיון המפותח שלהם מתגלים במלוא הדרם. בויס מסביר כי הבדלים גנטיים ואישיותיים לצד גורמים הקשורים לסביבה המוקדמת קובעים האם ילד יהיה יותר "סחלב" או יותר "שן ארי".
הסחלב צריך טיפול מיטיב באופן תמידי – אחרת ינבל. אבל, בניגוד לפרח הסחלב, אנשים יכולים ללמוד כלים שיסייעו להם לפרוח – או לפחות לשרוד – גם בסביבה פחות אידיאלית.
פיתוח חוסן נפשי: איך להימנע מלחץ נפשי במהלך סיטואציות שליליות?
לחץ נפשי שווה למידת החומרה הנתפסת של הגורמים הסביבתיים חלקי מסוגלות עצמית. במילים אחרות, ככל שהסיטואציה נראית לנו חמורה יותר, וככל שנתפוס את עצמנו כבעלי פחות כוחות להתמודד עם הסיטואציה – כך נרגיש לחץ רב יותר.
אנשים בעלי חוסן נפשי גבוה במיוחד נוטים לראות גם סיטואציות מלחיצות כלא-כאלה גרועות, ולתפוס את עצמם כמסוגלים להתמודד עם כל מה שיקרה. גם סחלבים יכולים להתאמן בחיזוק החוסן שלהם מול סיטואציות מלחיצות, דרך שני מסלולים: שינוי תפיסת הסיטואציה ושינוי תפיסת העצמי בתוך הסיטואציה.
שינוי האופן שבו תופסים את הסיטואציה – בשלושה שלבים:
1. בדקו האם ניתן להפוך את הסיטואציה לנסבלת יותר
לפעמים כשאנו נמצאים בחרדה או בסטרס, קשה לחשוב על דרך מוצא או להביא פתרונות יצירתיים. מרגיש כאילו דוחקים אותנו לקיר, ואין דרך לשנות את זה. אך ברגע שרמות הסטרס יורדות, אפשר פתאום לראות דרכים שונות שבהן ניתן לשפר את המצב.
ניקח לדוגמה אדם שנמצא בעבודה שאינו אוהב ולא מרגיש בה משמעות, אך חייב להמשיך בה מסיבה זו או אחרת. אולי הוא יכול לבקש לקחת חלק בפרויקט מעניין יותר. אולי הוא יכול למצוא "שותפים לצרה" שאפשר לפרוק מולם את הקושי ואפילו לצחוק על זה ביחד.
מומלץ גם לשתף אדם אחר ברגשותיכם ולא להישאר לבד עם הקושי. תמיכה נפשית היא גורם משמעותי בפיתוח חוסן נפשי.
2. למדו לקבל את המציאות כפי שהיא
אנשים הרגישים לסביבה עלולים למצוא עצמם בהתנגדות עקרה כלפי הנסיבות הסביבתיות. הם יכולים להיות מתוסכלים מכך שסביבתם אינה עונה על צורכיהם. אולי הדירה לא יפה, השכנים לא נחמדים או מקום העבודה אפרורי. מתוך תסכולם, הם עלולים להיכנס למבוך של מיקוד תשומת לב באספקטים השליליים, ובכך להרע את הרגשתם עוד יותר.
למשל, יכול להיות שהגעתי לעבודה, ואחת הקולגות לא אמרה לי שלום. אני יכולה לחשוב, "למה היא לא אמרה לי שלום!" וגם "זה ממש מכעיס", ו-"איך אני יכולה לגרום לה להגיד לי שלום בפעם הבאה?"
הליך החשיבה הזה משקף "ויכוח עם המציאות". אני לא מרוצה מהסיטואציה ודואגת לדון על כך ביני לבין עצמי תוך התמקדות בהיבטים המתסכלים שלה. אבל אולי מדובר בטיפוס שלא אוהב להגיד שלום? אולי עבר עליה בוקר קשוח? אולי זה בעצם לא קשור אליי.
ברגע שמקבלים את העובדה שזהו המצב במקום לנסות לשנות אותו כל הזמן, רמות הסטרס יורדות. אפשר להתבונן על הסיטואציה בצורה אובייקטיבית יותר.
כמו הרגע הזה שמתחיל לרדת גשם ואין לנו מטרייה. אין באמת מה לעשות עם זה – חוץ מלהמשיך ללכת. אפשר ללכת בעצבים, ואפשר ללכת ברוגע. אפשר גם לרוץ ולחסוך כמה שניות. בכל מקרה נרטבים.
יכול להיות שתמצאו שאתם מצליחים לא רק לקבל את המציאות, אלא אפילו למצוא בה יופי.
3. מצאו את החיובי בסיטואציה
כשמרגישים שפועלים מתוך הכרח וטרחה, קשה לשמור על מצב רוח חיובי. אבל כשמצליחים למצוא את המוטיבציה הפנימית לעשות פעולה מסוימת – פתאום הרבה יותר כיף לעשות את זה.
למשל, אפשר להזכיר לעצמנו שהעבודה הנוכחית מהווה מקפצה להמשך הדרך. אולי היא מאפשרת לי ללמוד תחום מסוים יותר לעומק או להכיר אנשים מעניינים.
המוח שלנו נוטה "לבלוע" את הסיפורים שאנו מספרים לו – לטוב ולרע. נסו לשנות את הנרטיב של הסיטואציה ולראות אותה בצורה חיובית יותר.
פעם, במהלך סיטואציה הנודעת בריקנותה – המתנה לאוטובוס – נהגתי לסרוק את הסביבה שלי כדי למצוא פינות יפות או מעניינות. אולי רהיטי וינטג' באחת המרפסות, או ציור גרפיטי מושקע. ממש כמו צלם שתופס רגעים בעדשת המצלמה.
ספרו למוח שאתם מעוניינים לעשות את מה שאתם רוצים, שכיף לכם – וזה יהפוך למציאות.
במקביל, הזכירו לעצמכם כי יש לכם כוחות להתמודד עם הסיטואציה
אולי התמודדתם עם סיטואציות מאתגרות אחרות בעבר? מה עזר לכם להתמודד? אם הצלחתם לשרוד אז, כנראה שתצליחו גם עכשיו.
אם אתם מרגישים שאין לכם די כוחות להתמודד עם סיטואציות שליליות, כדאי ללמוד טכניקות של ויסות רגשי, כמו הסחת דעת או טכניקות יעילות אחרות. גם טיפול פסיכולוגי יכול לסייע בשיפור ויסות רגשי ובהתמודדות עם סיטואציות חיים מורכבות.
יש לנו כוחות מעבר למה שאנו מאמינים. רובנו לא מודעים למידת הכוחות שלנו, כי פוגשים בהם רק במצבים המותחים את גבולות הנוחות. לא היה לי מושג שאני יכולה לרוץ עשרה קילומטרים עד שנרשמתי למרוץ של עשרה קילומטרים. עוד לא יצא לי לרוץ יותר מזה, אבל אם המרוץ היה כולל שני קילומטרים נוספים – הייתי עושה גם אותם.
לבסוף, זכרו כי זה בסדר גם לא להרגיש טוב כל הזמן
לפעמים אנו נקלעים למצבים לא פשוטים שאי אפשר פשוט לברוח מהם. זה בסדר לכעוס, זה בסדר להרגיש מתוסכלים. עלינו לזכור כי רגשות שליליים הם חלק מהחיים, ולא תמיד אפשר או צריך לשנות אותם.
כל אחד מאיתנו הוא שן ארי במצבים מסוימים וסחלב במצבים אחרים. עבודה על קבלה ושינוי תפיסתי יכולה לסייע לנו לשמור על עלי הכותרת שלנו זקופים ויפים, גם כשהנסיבות פועלות בכיוון ההפוך.
תמונת כותרת: Maria Evseyeva/shutterstock.com
*
אן הברמן, דוקטורנטית לפסיכולוגיה וכותבת הבלוג מילים בפסיכולוגית.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
החיים על פי הסטואים – אנשי יוון העתיקה הבינו את הפשטות שביצירת חוסן מנטלי
מדוע החוסן הנפשי שלנו הוא כמו אבן ענבר?
אילו מאפיינים דרושים כדי להתגבר על הפחד? האומץ האנושי, קווים לדמותו
עוד מרדיו מהות החיים:
שיחות טרנספורמטיביות - דליק ווליניץ ונטאלי בן דוד בשיחות על החיים כאן ועכשיו, בשיתוף המאזינים