דלג לתוכן

כשהטבע עוצר לנשום – 5 שיעורים לחיים שמלמד אותנו הסתיו


כשהטבע מאט את הקצב, אפשר לראות בכך הזמנה עבורנו לעצור ולהתבונן בו ובעצמנו. בין השמיים המשתנים, הימים המתקצרים והעלים הנושרים, מסתתרים שיעורים חשובים לחיים שמבקשים להתגלות.


ירדן להבי | 4 נובמבר, 2024

השמיים מתחילים להאפיר, הימים הולכים ומתקצרים, השמש מתרחקת והאוויר מתחיל להתקרר. לא פעם תקופת הסתיו מעוררת בנו תחושות של דכדוך, בין אם זה הצער על הקיץ המסתיים, עם כל מה שהביא עימו, ובין אם אלו ההשפעות הפיזיולוגיות של חילופי העונות שחודרות גם לנפשנו ומכתיבות את מצב רוחנו.

ואולם, הסתיו הוא הרבה יותר מעונת מעבר מלנכולית. זהו זמן עשיר בהזדמנויות לחקירה ולהתחדשות שיכול להוות גם מקור השראה. דרך ההתבוננות בטבע ובתהליכים הייחודיים שמתרחשים בו, הוא משתף אותנו במספר תובנות על החיים שבאופן לא טריוויאלי דווקא עשויות לעודד התחדשות וצמיחה.

1. שחרור ופתיחת מרחב לצמיחה חדשה

אחד המסרים הברורים ביותר שהסתיו מעביר לנו הוא החשיבות שבשחרור. מבלי לפנות את הישן, אין מקום להתחדשות. עצי השלכת משירים את עליהם, לא כחלק מתהליך של סוף, אלא כהכנה לשלב חדש של צמיחה.

טינה סווין, יועצת מורשית לבריאות הנפש, מסבירה שכפי שהעצים משחררים את מה שכבר לא משרת אותם כדי לאגור אנרגיה לחורף ולפריחה מחודשת באביב, כך גם אנחנו יכולים לנצל את הסתיו כדי לשחרר הרגלים, מחשבות, רגשות, מערכות יחסים ואמונות שכבר אינם תורמים לנו.

"שחרור מהישן הוא צעד חיוני כדי לפתוח דלת לצמיחה חדשה", היא כותבת. הנחת העבר מאחורינו מאפשרת לפנות מקום להזדמנויות חדשות ולטפח קרקע פורייה לצמיחה מחודשת שלא תמיד ניתן לדמיין שתתרחש.

2. האטה לצורך ריפוי 

עונת הסתיו מביאה איתה קריאה להאטה, תהליך שמתחולל בטבע עצמו. חיות מתחילות לאגור מזון, צמחים מצמצמים פעילות, והטבע כולו נערך לקראת החורף.

כותבי המרכז הטיפולי לנפגעי טראומה Refuge Center for Counseling מסבירים כי הסתיו הוא מטאפורה לחשיבות המנוחה בתהליכי שיקום. כמו בכל מערכת,  מנוחה היא הזמן האופטימלי לתיקון וריפוי. כפי שהטבע מאט, כך גם אנחנו יכולים לראות בשקט של הסתיו הזדמנות להיערך רגשית ונפשית לתהליך של חידוש החיות. אחרי פרצי האדרנלין של הקיץ, הסתיו דוחק בנו לעצור, להקשיב לגוף ולנפש, ולתת להם את מרווח הנשימה שהם זקוקים לו לקראת ההמשך.

מנוחה תורמת לריפוי ושיקום. צילום:  Serenity Images23 on Shutterstock

3. איזון בין אור לחושך 

בתחילת הסתיו מתקיימת נקודת שוויון בין שעות האור ושעות החושך. ד"ר ליליאן אתליהן, מרפאה הוליסטית המתמחה ברפואה סינית, כותבת בבלוג של קליניקת הרפואה הסינית Yinova  שעת זו יכולה ללמד על חשיבות האיזון בין חלקי החיים השונים – בין הזכרי לנקבי, בין עבודה למנוחה, בין חוץ לפנים – האיזון הפנימי שלנו.

אבל באופן ספציפי האיזון בין אור וחושך המאפיין את הסתיו מתקיים גם בתוכנו. הוא מאתגר אותנו לקבל את הצללים שבנו כרכיבים חיוניים של שלמותנו. החושך, בדיוק כמו האור, הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית. לדברי אתליהן, החושך והאור משלימים זה את זה, וכל אחד מהם חיוני על מנת לזהות ולתמוך באחר. "חושך אינו הפרעה לאור, הוא חיוני לו. איננו יכולים ליצור יין ללא יאנג, איננו יכולים להוליד יאנג ללא יין. אין דבר מיותר בטבע, הכול נחוץ, כולל חושך […] ובעומק החשיכה מצויים זרעי הצמיחה". 

כאשר לומדים לראות את היופי גם בחוזקות וגם בחולשות שיחד מעצבות את חוויית הקיום, ומקבלים את האיזון ביניהם, נפתח פתח רחב יותר להבנה עצמית ולשלום פנימי.

4. חגיגת השפע והכרת התודה

סוף הקיץ מסמן את עונת הקציר עבור יבולים עיקריים רבים שהיו תלויים בחסדי הטבע במשך כל העונה החמה. דגנים כמו חיטה ושעורה, פירות כמו תפוחים וענבים, וירקות שורש כמו תפוחי אדמה ובטטות – כולם מגיעים לשיאם בדיוק בסתיו ומעניקים שפע מזין.

מולי מונהאן, מדריכת חינוך לתזונה, מסבירה באתר עמותת הקיימות החקלאית Common Threads Farms שבאופן מסורתי זוהי תקופה שבה האנושות נוהגת להתקבץ סביב התבואה שנאספה בכדי להודות על הברכות שהביא איתו הקיץ החולף, ולשאת תפילה לפריון במחזור החקלאי שעתיד להתחיל.

בעונה זו, היא כותבת, נדמה שההבדלים בין עמים ומסורות מיטשטשים, בזמן שכולם מתכנסים כדי לחגוג את אותו ערך אוניברסלי של הכרת תודה.

במקסיקו, לדוגמה, מציינים את "חג המתים" לא רק כדי לזכור את יקיריהם אלא גם כדי להודות על השפע ועל מחזוריות החיים והטבע. בפסטיבל ירח הקציר הקוריאני משפחות מתכנסות כדי להודות על התבואה. בפסטיבל הבטטה באפריקה המערבית חוגגים את היבול המרכזי בטקסים ססגוניים, וכמובן בל נשכח את חג ההודיה האמריקאי, שבו מודים על יבול הסתיו ועל הברכות שבחיים בכלל.

כך, לדברי מונהאן, הסתיו, עונת הקציר, מהדהד תחושות של התכנסות קהילתית, משפחתיות והכרת תודה משותפת על האדמה והשפע.

5. התמודדות עם חוסר ודאות

הסתיו מביא עימו מידה רבה של חוסר ודאות. מזג האוויר ההפכפך מקשה על תכנון קדימה, אפילו על ההחלטה מה ללבוש. השינוי המתמיד מבשר על פתחה של העונה הקרה שמביאה עימה פחות ודאות ויציבות, מציפה תחושות של חוסר שליטה, ומובילה לרגעים של חוסר נוחות ושאלות.

אייסה ב. סינר, מאמנת למנהיגות, מציעה בבלוג האישי שלה להתייחס אל הסתיו כאל שיעור באתגור הגישה שלנו לחיים משתנים. היא רואה בו הזדמנות לפתח חוסן נפשי – לא רק לעבור דרך השינויים, אלא ללמוד מהם.

לדבריה, הסתיו הוא 'סדנה' טבעית לקבלת מצבים שאינם תלויים בנו, בהתמסרות לשינויים ובלמידה כיצד לשמור על שלוות נפש בתנאים של חוסר יציבות. היא מציעה להתבונן בסתיו כהזמנה להיפתח לחוסר ודאות דווקא מהמקום של אי-עשייה – פשוט להיות. היא מסבירה שתרגול של הישארות ברגע, התבוננות בתחושות והתמסרות לרגשי חוסר הוודאות יכול לסייע לפתח עמידות רגשית וביטחון עצמי.

עונה זו היא תזכורת לטפח איזון בתוכנו, להישען על הכוחות הפנימיים שלנו, ולחיות בהרמוניה גם עם מה שלא ניתן לשלוט בו.

תמונת כותרת: Jakob Owens on Unsplash

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.
X
מאות חטופים על ידי החמאס
456
ימים
:
08
שעות
:
54
דקות
:
56
שניות