דלג לתוכן

ההרצאה השבועית: מעבר ל-IQ – הכישורים שמעצבים מנהיגות משמעותית


בניגוד למנת משכל שנותרת קבועה, אינטליגנציה רגשית היא יכולת מתפתחת שניתן לרכוש ולשפר לאורך כל החיים. עבור מי שרוצה להוביל ולהשפיע יותר, ייתכן שטיפוח מודעות עצמית, ניהול רגשי, מודעות חברתית וניהול מערכות יחסים הם כישורים ששווה לתרגל.


ירדן להבי | 28 נובמבר, 2024

מה מאפיין את האנשים המצליחים ביותר, כאלה שמתבלטים מעל השאר, מנהיגים ומובילים בתחומם? רבים יטענו שזוהי מנת משכל (IQ) גבוהה במיוחד. במשך עשרות שנים נמדדו יכולות אישיות באמצעות הקריטריון המסורתי הזה, שנחשב למנבא של הצלחה בתחומי לימודים, קריירה והישגים אישיים. מנת משכל גבוהה נתפסת כיתרון ברור, כזה שפותח דלתות לקריירות נחשקות ולתחומי עיסוק מורכבים. אך מה הופך אדם לבולט בסביבה של בעלי מנת משכל דומה?  

הפסיכולוג דניאל גולמן, שחוקר מזה שנים את נושא האינטליגנציה האנושית, מציע שהאקס פקטור הוא אינטליגנציה רגשית. לדבריו, בזמן שבינה מלאכותית תלך ותיקח חלק גדול יותר במשימות קוגניטיביות,  "אינטליגנציה רגשית היא יכולת אנושית והיא תמיד תישאר כזו". זהו מכלול של מיומנויות הקשורות להבנת הרגשות של עצמנו ושל אחרים ולמסוגלות ליצור קשרים חברתיים מיטיבים. כך, למשל, מנהיגים בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה, טוען גולמן, אינם מובילים רק מתוך סמכות, אלא מתוך חיבור. הם מעוררים השראה ומוטיבציה באחרים, ובונים מערכות יחסים שמתבססות על אמון ותמיכה. 

בשיחה ל-Big Think, גולמן מונה את התכונות שמאפיינות אינטליגנציה רגשית גבוהה ומסביר מדוע כל אחד יכול לטפח אותן.  


 

כנגד ארבעה בנים דיברה התורה 

אינטליגנציה רגשית, כפי שמגדיר אותה גולמן, היא אוסף של כישורים רגשיים וחברתיים המחולקים לארבעה תחומים עיקריים: מודעות עצמית, ניהול עצמי, מודעות חברתית וניהול מערכות יחסים. כל תחום כולל מספר מיומנויות שמאפשרות לנו לא רק להבין את עצמנו ואת האחרים, אלא גם לתפקד ביעילות בתוך מערכות יחסים מקצועיות ואישיות. מנהיגים ועובדים בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה מתאפיינים במיומנויות האלו, והן מאפשרות להם ליצור סביבת עבודה פרודוקטיבית, תומכת ושיתופית. 

מודעות עצמית רגשית 

אנשים בעלי מודעות עצמית גבוהה מכירים את עצמם לעומק, יודעים לזהות את תחושותיהם הרגעיות ומבינים איך הרגשות מעצבים את תפיסתם ואת פעולותיהם. גולמן מציין שמודעות עצמית היא הבסיס לכל שאר תחומי האינטליגנציה הרגשית – כאשר אנשים מודעים לרגשותיהם, הם יכולים לבחור כיצד להגיב ולא ליפול לתגובות אוטומטיות שעלולות לפגוע בהם. 

ניהול עצמי 

ויסות רגשות עצמי – היכולת לשלוט ברגשות גם במצבים מאתגרים או מלחיצים קריטית במיוחד עבור מנהיגים. כשמנהיג מצליח להישאר רגוע וממוקד גם במצבי לחץ, הוא משדר תחושת ביטחון ושקט לצוות כולו. "מחקרים בבית הספר לניהול באוניברסיטת ייל מצאו שרגשות הם מידבקים, והם מידבקים ביותר כאשר הם מגיעים מהמנהיג", מציין גולמן. כשהמנהיג מווסת את רגשותיו ושומר על גישה רגועה וחיובית, המורל והתפוקה של הצוות עולים. 

חיוביות – היכולת לראות את הצדדים החיוביים באנשים ובמצבים, אפילו באתגרים מורכבים. גולמן מדגיש כי חיוביות היא לא רק תכונה אישית, אלא כלי חשוב שמנהיגים יכולים להשתמש בו כדי לעודד ולתמוך באחרים. מנהיג חיובי מקרין אופטימיות ומניע את הצוות שלו לפעולה מתוך אמונה במטרותיו. 

הישגיות – גישה שמבוססת על רצון להתקדם, להציב סטנדרטים גבוהים ולשפר ביצועים באופן מתמיד. מנהיגים בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה מתאפיינים ברצון למצוינות ובנכונות לקחת סיכונים מחושבים כדי להגיע ליעדים. 

גמישות – היכולת להסתגל לשינויים ולשמור על מיקוד במטרה גם במצבים מורכבים. גולמן מדבר על גמישות כתכונה שמאפשרת לשנות אסטרטגיות בהתאם לצרכים חדשים ולהתאים את התגובה למצבים משתנים. 

מודעות חברתית 

אמפתיה – היכולת לחוש ברגשותיהם של אחרים ולהבין את נקודת מבטם. אמפתיה, לפי גולמן, היא אחד המרכיבים המרכזיים ביצירת יחסי אמון. "זה לא רק שאתה יודע איך האדם האחר חושב ומרגיש, אלא גם אכפת לך ממנו", הוא מסביר. "זה מה שאתה רוצה מההורים שלך. זה מה שאתה רוצה מבן/בת הזוג שלך. זה מה שאתה רוצה מהיקרים לך. זה מה שאתה רוצה מהחברים שלך. וזה מה שאתה רוצה מהמורים, הרופאים, המנהיגים – מכל אדם בעל השפעה". הוא מספר על נהג אוטובוס בניו יורק, שהפך לדמות אגדית פשוט משום ששאל כל נוסע 'איך עובר עליך היום?' באדיבות וחיוך. מחווה זו של התעניינות אישית גרמה לנוסעים להרגיש טוב יותר, והפכה את הנהג לדמות אהובה בעיני כולם. כך, אפילו אינטראקציות יומיומיות יכולות להפוך לנקודות חיבור עמוקות. 

מודעות ארגונית – היכולת לקרוא את הדינמיקה הפנימית של קבוצה ולהבין את המערכות החברתיות והכוחות המשפיעים עליה. גולמן מציין שאנשים עם מודעות ארגונית גבוהה מצליחים להבין טוב יותר את האינטראקציות החברתיות בעבודה ולהוביל מתוך הבנה של מה שמניע את הקולגות והעובדים. 

ניהול מערכות יחסים 

השפעה – היכולת לרתום אחרים ולזכות בתמיכתם. מנהיגים בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה יודעים להוביל דרך דוגמה אישית והשראה ולא באמצעות כפייה. 

אימון והכוונה – היכולת לתמוך בהתפתחותם של אחרים על ידי הקשבה לצרכים שלהם ומתן משוב בונה. גולמן טוען שמנהיג שמצליח לכוון ולהדריך את עובדיו יוצר סביבה שמעצימה ומעודדת שיפור וצמיחה. 

השראה – היכולת להניע אחרים סביב מטרה משותפת ולהוציא מהם את המיטב. מנהיגים שמסוגלים לעורר השראה יוצרים סביבם תחושת משמעות ומוטיבציה גבוהה. 

עבודת צוות – היכולת לבנות ולשמר יחסים טובים ולעבוד בשיתוף פעולה לעבר מטרה משותפת. עבודת צוות בריאה כוללת עידוד, תמיכה והכרה בתרומת כל אחד ואחד. 

ניהול קונפליקטים – היכולת לנווט מצבים מתוחים, להבין את נקודות המבט השונות ולפתור בעיות באופן שמאפשר שיתוף פעולה. גולמן מדגיש כי ניהול קונפליקטים יעיל מחייב הקשבה, פתיחות וגישה מחברת. 

ממעגלי המוח למעגלי השפעה 

"בניגוד ל-IQ, שנותר די קבוע במהלך החיים, אינטליגנציה רגשית יכולה להשתנות", מסביר גולמן. "היא נרכשת וניתנת ללמידה בכל שלב בחיים […] היא אוסף של יכולות, ולכל אחד מאיתנו יש חוזקות ומגבלות על פני הספקטרום הזה". לדבריו, ניתן לתרגל כל אחד מהכישורים האלו בנפרד. המפתח טמון בנכונות ללמוד ולהשתפר בהתבסס על עיקרון של נוירופלסטיות – היכולת של המוח לשנות את עצמו בהתאם לחוויות חוזרות. 

גולמן מסביר כי הדרך לשיפור מתחילה בזיהוי התחומים שבהם אנו זקוקים לחיזוק, וממשיכה בתרגולים תכופים. למשל, אם ישנה נטייה לקטוע אחרים במהלך שיחה, אפשר לתרגל הקשבה ממוקדת ולהמתין בסבלנות לסיום דברי הזולת. גולמן מדגיש שהיכולת להשתנות ולשפר את האינטליגנציה הרגשית אינה תהליך מיידי, וכי מדובר בהרגל חדש שמתחילים לאט ובצורה מודעת. בתחילה זה עשוי להרגיש מאולץ, אך עם הזמן ובאמצעות חזרות עקביות, שינוי זה הופך להרגל אוטומטי וטבעי. 

מכלול הכישורים שמכונה אינטליגנציה רגשית, גולמן מאמין, עשוי להיות הכוח שמאפשר לאנשים להפוך את עבודתם לשליחות, ליצירת שותפות וחיבור עמוק עם אחרים, ולהפוך את הסביבה שלהם לחיובית ומעצימה. 

בסופו של דבר, אינטליגנציה רגשית היא לאו דווקא עניין של עקרונות גדולים, אלא לעיתים קרובות מה שצובע את היומיום בצבעים קצת יותר עמוקים. לפעמים די במילה טובה או בהבנה הדדית כדי להתחיל מעגל של השפעה חיובית. כמו אותו נהג מניו יורק שיצר נקודות אור קטנות סביבו, מי יודע אילו הדהודים ייצרו המחוות הקטנות הללו? 

תמונת כותרת: Brian Lasenby on Shutterstock

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.